Με κριτική διάθεση απέναντι στην τρόικα, εμφανίστηκε ενώπιον της ευρωομάδας της Αριστεράς ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο κ. Γιουνκέρ επιφύλασσε και ορισμένα θετικά σχόλια για τα πεπραγμένα των εκπροσώπων των δανειστών στις χώρες με προγράμματα προσαρμογής, ωστόσο ανέφερε πως υπήρξε πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων της. 

Όπως είπε, έχει κατά το παρελθόν εκφράσει τις ενστάσεις του ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης, ωστόσο όπως τόνισε, το Ταμείο συμμετείχε διότι η Κομισιόν δεν είχε  την «τεχνογνωσία», για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων.

Από ελληνικής πλευράς, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, έθεσε προς τον προτεινόμενο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την προεδρία της Επιτροπής, ερωτήματα σχετικά τόσο με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας όσο και με το Κυπριακό.

Ο κ. Γιούνκερ, χωρίς να δώσει εξειδικευμένες απαντήσεις, αναφέρθηκε γενικώς σε ευθύνες των εθνικών κυβερνήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι αυτός που δημιούργησε τη διαφθορά σε κράτη-μέλη της ευρωζώνης, ούτε αυτός που συνέστησε να μην φορολογούνται στην Ελλάδα «οι πάμπλουτοι και οι Ωνάσηδες».