Ο τελικός του Μουντιάλ, Γερμανία-Αργεντινή, δεν θα έχει μόνο αθλητικό ενδιαφέρον αλλά και πολιτικό, αφού στο Ρίο πρόκειται να συναντηθούν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Γιούρι Ουσάκοφ, κύριος σύμβουλος του Κρεμλίνου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προβλέπουμε διμερείς συναντήσεις με τους ηγέτες των χωρών που θα είναι παρόντες στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μέχρι στιγμής, ο κατάλογος των προσωπικοτήτων δεν έχει καθορισθεί, αλλά μπορώ να υποθέσω ότι θα είναι η Γερμανία και ορισμένες άλλες χώρες (...) και θα έχουμε άτυπες συναντήσεις».

Δεν έγινε αναφορά στα θέματα που αναμένεται να θέσει ο Πούτιν ενδέχεται να θίξει, σε μια περίοδο κατά την οποία η γερμανική διπλωματία εμπλέκεται πολύ στις προσπάθειες για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

Ο ρώσος πρόεδρος θα δώσει το παρών στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο πλαίσιο επίσκεψης στη Βραζιλία από τις 13 ως τις 16 Ιουλίου για μια σύνοδο κορυφής των μεγάλων αναδυομένων χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική). Παράλληλα, πρόκειται να συμμετάσχει στην τελετή λήξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στη διάρκεια της οποίας η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ θα του δώσει τη σκυτάλη της διοργάνωσης, το 2018.

Η γερμανίδα καγκελάριος και ο γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ πρόκειται από την πλευρά τους να ταξιδέψουν στη Βραζιλία για να υποστηρίξουν την εθνική ομάδα της Γερμανίας στον τελικό εναντίον της Αργεντινής, επιβεβαιώθηκε σε ανακοίνωση της γερμανικής προεδρίας.