Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ελπίζει σε μία ξεκάθαρη θέση από την Ιρλανδία, εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης, που θα καθησυχάσει τις αγορές, δήλωσε σήμερα ο Εβαλτν Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

"Ελπίζουμε να δούμε το συντομότερο δυνατό μία ξεκάθαρη απάντηση (από το Δουβλίνο) που θα καθησυχάσει τις αγορές", δήλωσε ο Νοβότνι σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 0e1.

Ο Νοβότνι, που είναι και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, υπογραμμίζει τους κινδύνους πιθανής μετάδοσης της ιρλανδικής κρίσης και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης με ασταθή δημοσιονομική κατάσταση, όπως η Πορτογαλία ή η Ισπανία.

"Ένα βήμα προς τον καθησυχασμό των αγορών μοιάζει απαραίτητο", δήλωσε ο Νοβότνι αυτή τη φορά στο περιθώριο οικονομικής συνόδου στη Βιέννη. "Η ΕΚΤ έχει συμφέρον να δει την κατάσταση να σταθεροποιείται", υπογράμμισε.

Το Δουβλίνο έχει μέχρι στιγμής παραδεχθεί ότι "είχε επαφές σε διεθνές επίπεδο" για την οικονομική του κατάσταση, όμως δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια.