O Μουαμάρ Καντάφι αποδέχθηκε το σχέδιο εκεχειρίας της Αφρικανικής Ένωσης, για τη Λιβύη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής. Έντονες οι διπλωματικές διεργασίες.

Προβλέπει άμεση κατάπαυση πυρός, το άνοιγμα διόδων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την έναρξη συνομιλιών μεταξύ Καντάφι και αντικαθεστωτικών.

Οι ηγέτες της Αφρικανικής ένωσης που συναντήθηκαν την Κυριακή με τον Καντάφι στην Τρίπολη θα υποβάλουν τη Δευτέρα την πρόταση τους στους αντικαθεστωτικούς στην Βεγγάζη.

ΝΑΤΟ: Αναγνωρίζουμε το σχέδιο, αλλά θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι γνωρίζει για την πρόταση της Αφρικανικής Ενωσης και τόνισε ότι η στρατιωτική συμμαχία χαιρετίζει όλες τις προσπάθειες για τερματισμό της βίας κατά των αμάχων.

Παράλληλα, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να επιτίθεται στις δυνάμεις του Καντάφι όσο αυτές συνεχίζουν να απειλούν αμάχους. "Αεροσκάφη μας εξακολουθούν να πετούν και όποτε βλέπουμε μια απειλή εναντίον αμάχων, θα εμπλεκόμαστε", τόνισε ο αξιωματούχος. Ο ίδιος πρόσθεσε πως κυβερνητικές δυνάμεις έβαλλαν σήμερα το πρωί με πυροβόλα εναντίον της πόλης Μιζουράτα, με αποτέλεσμα πέντε άτομα να χάσουν τη ζωή τους και 20 να τραυματιστούν. "Δεν φαίνεται ότι αυτή η ένδειξη για μια ειρηνευτική συμφωνία έχει αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε ουσία", τόνισε ο αξιωματούχος.

Το Παγκόσμιο Ταμείο του ΟΗΕ για την παιδική ηλικία (Unicef) ζήτησε σήμερα να τερματιστεί η πολιορκία της Μιζουράτα.

Αντικαθεστωτικοί: Θα συζητήσουμε αν φύγει ο Καντάφι

Οι αντικαθεστωτικοί, που ελέγχουν την ανατολική Λιβύη, θα εξετάσουν το σχέδιο της Αφρικανικής Ένωσης, αλλά επιμένουν να εγκαταλείψει την εξουσία ο Μουάμαρ Καντάφι, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπός τους.

"Ο λιβυκός λαός το έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει, αλλά θα εξετάσουμε την πρόταση όταν θα γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες και θα απαντήσουμε", δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπός τους Μουστάφα Γκεριάνι.

Ο Γκεριάνι είπε ότι εξεπλάγη από τα σχόλια του προέδρου της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, που άφηναν να εννοηθεί ότι δεν θα ταξιδέψει με τους άλλους αφρικανούς ηγέτες στη Βεγγάζη.

"Διερωτόμαστε γιατί δεν έρχεται ο πρόεδρος Ζούμα", είπε ο Γκεριάνι.

Από την πλευρά του, ο Σαμσιντίν Αμπντουλμολάχ, εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών, δήλωσε σήμερα ότι η όποια κατάπαυση του πυρός προϋποθέτει την απόσυρση των κυβερνητικών στρατευμάτων από τους δρόμους και την ελευθερία της έκφρασης.

"Ο λαός πρέπει να επιτρέπεται να βγαίνει στους δρόμους για να εκφράζει την άποψή του και οι στρατιώτες πρέπει να επιστρέψουν στις μονάδες τους", δήλωσε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Αν οι πολίτες είναι ελεύθεροι να βγαίνουν και να διαδηλώνουν στην Τρίπολη, τότε εντάξει. Φαντάζομαι ότι ολόκληρη η Λιβύη θα απελευθερωθεί μέσα σε λίγα λεπτά".

Ο Αμπντουλμολάχ είπε επίσης ότι οι διαπραγματευτές της Αφρικανικής Ένωσης, οι οποίοι την προηγούμενη ημέρα είχαν συνάντηση στην πρωτεύουσα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, αναμένεται να μεταβούν εντός ωρών στη Βεγγάζη.

Φρατίνι: Ο Καντάφι και η οικογένειά του δεν θα  μπορέσουν να έχουν σημαντικό πολιτικό ρόλο

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι δήλωσε σήμερα ότι ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι και η οικογένειά του δεν μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο πολιτικό ρόλο πρώτου επιπέδου στο μέλλον στη Λιβύη.

Ερωτηθείς στη διάρκεια συνέντευξής του στο γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1 για το ενδεχόμενο συμμετοχής των γιων του Καντάφι ή του ίδιου του λίβυου ηγέτη σε μια μελλοντική κυβέρνηση, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας απάντησε:"Οχι, δεν μπορώ να το δεχτώ. Πιστεύω ότι ούτε η Γαλλία και η Βρετανία μπορούν να το δεχτούν. Οι γιοι, η οικογένεια του Καντάφι, δε μπορεί να συμμετάσχει στο πολιτικό μέλλον της Λιβύης.

"Πιστεύω ότι ο Καντάφι πρέπει ν΄αποσυρθεί. Αυτή είναι μια προϋπόθεση για τη λιβυκή εθνική συμφιλίωση", δήλωσε ο ιταλός υπουργός.