Η νομιμότητα των προεδρικών εκλογών του Αφγανιστάν τίθεται σε κίνδυνο, δήλωσε από την Καμπούλ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, πριν αρχίσει την αποστολή διαμεσολάβησης ώστε να αποτραπεί μια σοβαρή πολιτική κρίση.

"Η νομιμότητα των εκλογών διακυβεύεται. Το δυνητικό μέλλον της μετάβασης διακυβεύεται, συνεπώς έχουμε πολλά να κάνουμε", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος έφθασε στην Καμπούλ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για συνομιλίες με τους αφγανούς αξιωματούχους. "Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για το Αφγανιστάν. Οι ελπίδες μας είναι ότι μπορεί να βρεθεί ένας δρόμος που θα καταστήσει δυνατόν να απαντηθούν ερωτήματα, να εξαλειφθούν οι αμφιβολίες του κόσμου και να καθοριστεί ένα μέλλον".

Ο Κέρι αναμένεται να συναντηθεί με τους δύο υποψηφίους Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ και Ασράφ Γάνι, που αναμετρήθηκαν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 14ης Ιουνίου και έχουν έρθει σε αντιπαράθεση για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ακόμη, θα συναντηθεί και με άλλους αφγανούς αξιωματούχους, μεταξύ τους ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν Γιαν Κούμπις και ο απερχόμενος πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, ο μόνος πολιτικός που κυβέρνησε τη χώρα μετά την πτώση των Ταλιμπάν το 2001. Έπειτα από δύο θητείες, το Σύνταγμα δεν επιτρέπει στον Καρζάι να διεκδικήσει τρίτη θητεία.

Ο Αμπντουλάχ κατηγορεί τον αντίπαλό του ότι επωφελήθηκε από την μαζική νοθεία και δήλωσε νικητής των εκλογών, παρά τη δημοσιοποίηση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων που θέτουν τον Ασράφ Γάνι πρώτο με ποσοστό 56,4%.

Η αποστολή του Κέρι σήμερα στην Καμπούλ πραγματοποιείται για να επιβεβαιώσει ότι η Ουάσινγκτον αναμένει τη σοβαρή εξέταση υποψιών για νοθεία και ότι δεν θα δεχθεί αντισυνταγματικά μέτρα, όπως ο σχηματισμός "παράλληλης κυβέρνησης" από τον ηττηθέντα υποψήφιο.