Θύμα σεξουαλικής κακοποίησης έχει πέσει ένα στα 20 παιδιά στη Βρετανία, σύμφωνα με την Εθνική Οργάνωση για την Πρόληψη της Βίας κατά των Παιδιών (NSPCC).

Μάλιστα, στο 80% των περιπτώσεων ο δράστης είναι κάποιος από τον οικογενειακό κύκλο.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να γίνουν συγκρίσεις σε διεθνές επίπεδο εξαιτίας της έλλειψης δεδομένων και των πολιτισμικών διαφορών ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πάντως, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η καθηγήτρια Λορέιν Ράντφορντ, ειδική σε θέματα κοινωνικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Central Lancashire δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το φαινόμενο αφορά μόνο τη Βρετανία.

"Η Βρετανία δεν έχει υψηλότερα ποσοστά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης σε σχέση με τις ΗΠΑ ή την Ελβετία, για παράδειγμα, όπου υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία", λέει και προσθέτει ότι "τα υψηλότερα ποσοστά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών εντοπίζονται στις ΗΠΑ –παρότι πρόσφατα μειώθηκαν, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές–, σε πολλές χώρες της Αφρικής και σε ορισμένες της Λατινικής Αμερικής".

Οι απόψεις για το τι ωθεί τους δράστες στην πράξη αυτή ποικίλουν, ενώ δεν υπάρχουν και αρκετές έρευνες σχετικά με τη δράση τους.

σεξουαλική κακοποίηση παιδιών τρέφεται από την άρνηση και την μυστικότητα. Είναι υπερβολικά δύσκολο να το παραδεχτεί κάποιος και να μιλήσει γι αυτό και η Βρετανία δεν είναι η μοναδική τέτοια περίπτωση", λέει ο Τζον Μπράουν, επικεφαλής της διεύθυνσης θεμάτων σεξουαλικής κακοποίησης στην NSPCC.

"Αλλά δυστυχώς είμαστε τώρα υποχρεωμένοι να το αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια και να δούμε την πραγματικότητα της κατάστασης", προσθέτει ο ίδιος.

Στη Βρετανία έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών με δράστες δημόσια πρόσωπα, αλλά η αποκάλυψη το 2012 ότι ο εκλιπών σήμερα παρουσιαστής του BBC Τζίμι Σάβιλ είχε κακοποιήσει σεξουαλικά δεκάδες παιδιά φαίνεται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Στη συνέχεια, το φως της δημοσιότητας είδαν και άλλες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από δημόσια πρόσωπα, όπως ο Ρολφ Χάρις. Ο διάσημος παρουσιαστής του BBC επί 50 χρόνια κρίθηκε ένοχος για σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον κοριτσιών για περισσότερες από δύο δεκαετίες και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης πέντε ετών και εννέα μηνών.

Αυτή την εβδομάδα άρχισε έρευνα σχετικά με την επί δεκαετίες καταγγελλόμενη δράση δικτύου παιδεραστών, στους οποίους περιλαμβάνονται και πολιτικοί, και για την πολιτική συγκάλυψη της υπόθεσης.

Ταυτόχρονα ξεκίνησε και ευρεία έρευνα για τους λόγους αποτυχίας των ιδρυμάτων να προστατεύσουν τα παιδιά, ύστερα από τις αναρίθμητες καταγγελίες για κακοποίηση σε σχολεία, νοσοκομεία, εκκλησίες, ορφανοτροφεία.