Έκκληση προς τις χώρες της Ευρώπης για τους πρόσφυγες από τη Συρία απευθύνει η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Όπως ανακοίνωσε η  UNHCR, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προσφέρουν στέγη σε 100.000 Σύρους για τα επόμενα δύο χρόνια για να ανακουφιστούν κάπως οι χώρες της Μέσης Ανατολής, που έχουν υποδεχθεί την πλειονότητα τους.

Χαρακτηριστικά της κατάστασης, είναι τα στοιχεία που επικαλείται η Αρμοστεία: Την ώρα που 2,9 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν κατευθυνθεί προς την Τουρκία, την Ιορδανία, το Ιράκ και την Αίγυπτο, η Ευρώπη φιλοξενεί στα εδάφη της μόλις 123.000 ανθρώπους.

Οι χώρες δεν θα πρέπει να δέχονται τους Σύρους μόνον ως πρόσφυγες, σημειώνει η UNHCR, αλλά να εξετάζουν κι άλλες επιλογές όπως μια μόνιμη μετεγκατάσταση, μια υποδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως επίσης την χορήγηση απασχόλησης και φοιτητικών θεωρήσεων διαβατηρίων.

Η UNHCR επισημαίνει παράλληλα ότι ανησυχεί ιδιαιτέρως για το γεγονός ότι ορισμένες ανατολικές και νότιες ευρωπαϊκές χώρες απωθούν αυτούς που ζητούν άσυλο πίσω στις χώρες τους και στα θαλάσσια σύνορα.