Πυρετώδεις ετοιμασίες πραγματοποιούνται στο Ντονέτσκ, το οποίο ενόψει της τελικής αναμέτρησης μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των αυτονομιστών μοιάζει με πόλη – φάντασμα.

Οι συγκρούσεις έχουν φτάσει σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από τη μεγαλούπολη της ανατολικής Ουκρανίας και οι φιλορώσοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι τέλους.

Σύμφωνα με τον αυτοαποκαλούμενο «πρωθυπουργό» της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αλεξάντρ Μποροντάι, περισσότεροι από 70.000 από τους 900.000 κατοίκους της πόλης την έχουν ήδη εγκαταλείψει.

Την Παρασκευή όλα τα τρένα που αναχωρούσαν από την πόλη ήταν υπερπλήρη, όμως αυτό συμβαίνει συχνά, όπως εξήγησε μια υπάλληλος των σιδηροδρόμων, ωστόσο η μεγάλη φυγή... πραγματοποιείται με τάξη και δίχως σκηνές πανικού.

Σποραδικά πυρά ακούγονται από το κοντινό αεροδρόμιο που προσπαθούν προσπαθούν να καταλάβουν οι αυτονομιστές, τρομοκρατώντας κάθε φορά τους πλανόδιους εμπόρους της μικρής αγοράς μπροστά στο σταθμό.

Πολλοί είναι και αυτοί που φεύγουν οδικώς από την περιοχή.

Στην πόλη μικρά λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ πραγματοποιούν ακόμη δρομολόγια όμως η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων έχει περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό. Σχεδόν κανένα καφενείο ή εστιατόριο δεν λειτουργεί. Ελλείψεις σε τρόφιμα δεν έχουν παρουσιαστεί πάντως και τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν κανονικά.

Γύρω από την πόλη, οι αντάρτες στα οδοφράγματα έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.