Αναβαθμισμένο είναι το αμερικανικό ενδιαφέρον για «στρατηγική σχέση» των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κύπρο, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσονται συνομιλίες και επαφές το προηγούμενο 24ωρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου που εκδόθηκε χθες βράδυ στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχαν χθες το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία, κατά την οποία συζήτησαν τις εξελίξεις στο κυπριακό, όπως διαμορφώνονται ύστερα και από τις τελευταίες συναντήσεις Αναστασιάδη-Ερογλου, τις διμερείς σχέσεις και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε, επίσης, στην ανακοίνωσή του ότι στη διάρκεια της συνομιλίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τις πρόσφατα εκφρασθείσες θέσεις του κυρίου Μπάιντεν σε σχέση με το Κυπριακό, και ενημέρωσε τον Αμερικανό αντιπρόεδρο για τις τελευταίες εξελίξεις.

Σε γραπτή δήλωση που είχε εκδοθεί νωρίτερα στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε τη σθεναρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας βασισμένης στην πολιτική ισότητα.

Ανέφερε επίσης ότι Αναστασιάδης και Μπάιντεν συζήτησαν και την κρίση στην Ουκρανία και ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε την ανάγκη να επιβληθούν πρόσθετες κυρώσεις στην Ρωσία, σε περίπτωση κατά την οποία δεν συμβάλει αποφασιστικά στην επίτευξη εκεχειρίας, και στην ετοιμασία οδικού χάρτη για έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.

Εξάλλου, έγκυρη πηγή στην Ουάσιγκτον ανέφερε ότι στη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διευθετήθηκε συνάντηση με τον κύριο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Στο ίδιο πλαίσιο στενότερης συνεργασίας Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών εντάσσεται και η επίσκεψη του βοηθού Υφυπουργού Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών για θέματα Ευρώπης και Νάτο Τζέιμς Τάουνσεντ και της βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα Αμάντα Σλόατ.

Οι δύο αξιωματούχοι είχαν χθες συνάντηση μιας και πλέον ώρας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα σε κυπριακά ΜΜΕ, επανέλαβαν το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για το κυπριακό, εκφράζοντας ταυτόχρονα την επιθυμία τους για επέκταση της συνεργασίας με την Κύπρο και σε άλλους τομείς όπως είναι η ενέργεια και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο κ. Τάουνσεντ και η κ. Σλόατ συναντήθηκαν επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον υπουργό Αμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη, ο οποίος ευχαρίστησε τους Αμερικανούς αξιωματούχους για το υψηλό επίπεδο συνεργασίας στις πρωτοβουλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για υποστήριξη ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα αποστολών έρευνας και διάσωσης.