Κλιμακώνεται η ένταση στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, με το Τελ Αβίβ να ετοιμάζει επίθεση στο βόρειο κομμάτι της Λωρίδας της Γάζας, έπειτα από μια νύχτα σφοδρών επιθέσεων.

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε σήμερα τους κατοίκους κοινοτήτων στην περιοχή  να εγκαταλείψουν αμέσως τα σπίτια τους καθώς από το μεσημέρι και μετά θα ξεκινήσει σφοδρούς βομβαρδισμούς στον τομέα αυτό.

Η ισραηλινή αεροπορία πρόκειται να ρίξει φυλλάδια στην περιοχή αυτή, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, με τα οποία θα ζητά από τους πολίτες να εκκενώσουν τα σπίτια τους μέχρι το μεσημέρι και να καταφύγουν νοτιότερα, εξήγησε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ισραηλινός στρατός σκοπεύει να επιτεθεί σε υποδομές των« τρομοκρατών». «Η επιχείρηση θα είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Αυτοί που δεν θα τηρήσουν τις οδηγίες θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή των μελών της οικογένειάς τους» εππισημαίνεται.

Εγκαταλείπουν έντρομοι τα σπίτια τους

Οι κάτοικοι του βόρειου τμήματος της Γάζας εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τα σπίτια τους, μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού ότι επίκειται επιχείρηση μαζικού βομβαρδισμού.

Στο Μπέιτ Λαχίγια, οι κάτοικοι φεύγουν με αυτοκίνητα, με γαϊδούρια, με κάρα, πεζή, παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούν να μεταφέρουν.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Μοχάμεντ Σουλτάν έχει στιβάξει παιδιά και αντικείμενα της οικοσκευής του σε ένα κάρο με άλογο και αναζητεί μαζί με τους συγγενείς του ένα σχολείο που να τελεί υπό τη διαχείριση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa).

Ο ίδιος βεβαιώνει ότι δεν έλαβε καμία προειδοποίηση, απλώς φεύγει τρομαγμένος από τους νυκτερινούς βομβαρδισμούς και φοβούμενος για τα παιδιά του.

Ο Ρόμπερτ Τέρνερ, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Unrwa δηλώνει ότι χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας έχουν ήδη βρει καταφύγιο στα σχολεία του οργανισμού. «Η Unrwa διαθέτει οκτώ σχολεία που έχει δεχθεί περισσότερους από 4.000 κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας. Και άλλοι φθάνουν, οι περισσότεροι φεύγουν από τους βόρειους τομείς, το Μπέιτ Λαχίγια και το Μπέιτ Χανούν», εξηγεί στους δημοσιογράφους.

Συλλήψεις στην Ιερουσαλήμ

Παράλληλα, η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι δυνάμεις της εισήλθαν σήμερα στην Πλατεία των Τζαμιών στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και συνέλαβαν 10 παλαιστίνιους διαδηλωτές.

Οι ταραχές ξέσπασαν μετά την απαγωγή και τη δολοφονία του νεαρού Παλαιστίνιου, τον οποίο οι απαγωγείς του έκαψαν ζωντανό την 1η Ιουλίου, σε αντίποινα για την απαγωγή και δολοφονία των τριών νεαρών Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη.

Από την έναρξη της επιχείρησης «Προστατευμένη Παρυφή», την περασμένη Τρίτη, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 165 Παλαιστίνιοι ενώ άλλοι 1.085 τραυματίστηκαν.