current views are: 3

14 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση08:32

Κέρι: Νέα συνάντηση με τον ιρανό ΥΠΕΞ

Δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιήσει σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ.

Δημοσίευση 08:32’
αρθρο-newpost

Δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιήσει σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ.

Δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιήσει σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ, προκειμένου να διαπιστώσει αν μπορεί να σημειωθεί πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης πριν από την καταληκτική προθεσμία της 20ής Ιουλίου, ανακοίνωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Κέρι και ο Ζαρίφ συναντήθηκαν χθες για δύο ώρες στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ανάμεσα στην Τεχεράνη και την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα).

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο Κέρι θα “αξιολογήσει την πρόθεση του Ιράν να κάνει τις σημαντικές επιλογές που πρέπει. Ο υπουργός θα έχει τον απαραίτητο χρόνο για τη συζήτηση (με τον Ζαρίφ) και γι αυτό θα συναντηθεί και πάλι σήμερα μαζί του, για να δει αν μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος”, είπε ο αξιωματούχος.

Χθες Κυριακή, ο Κέρι είπε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες με το Ιράν για τον τρόπο περιορισμού της δυνατότητάς του παρασκευής πυρηνικού καυσίμου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και μετά τις 20 Ιουλίου αν δεν επιτευχθεί πρόοδος εντός της εβδομάδας.

Νωρίτερα, ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ιράν επιμένει σε “ανεφάρμοστες και ανεπαρκείς” θέσεις.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι εμπλουτίζει ουράνιο μόνο για ειρηνικούς σκοπούς και επιθυμεί την άρση των δυτικών κυρώσεων.

Ωστόσο, η πολιτική της Τεχεράνης απόκρυψης ευαίσθητων πυρηνικών πληροφοριών από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ καθιστά καχύποπτη τη Δύση.


σχετικα αρθρα