Διαψεύδει τα σενάρια περί αποχώρησής της από την καγκελαρία η Άνγκελα Μέρκελ

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Γερμανίας, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε: «Σκοπεύω να εξαντλήσω τη θητεία μου ως καγκελάριος και μετά βλέπουμε», ενώ διέψευεσε ότι την ενδιαφέρει η θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

 Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή το γερμανικό περιοδικό Spiegel φιλοξένησε ένα δημοσίευμα «βόμβα», σύμφωνα με το οποίο η Άνγκελα Μέρκελ θέλει σύντομα να αποχωρήσει από την καγκελαρία.

Όπως ανέφερε το περιοδικό, η γερμανίδα καγκελάριος δεν σκοπεύει να περιμένει να της δείξει κάποιος άλλος την έξοδο κι έτσι θα το κάνει μόνη της. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα η ιδέα αυτή την ενθουσιάζει.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας σκοπεύει διεκδικήσει ένα διεθνές αξίωμα, όπως για παράδειγμα τη θέση του γ.γ. του ΟΗΕ ή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και τα δύο αυτά αξιώματα θα «χηρέψουν» στα τέλη του 2016 ή στις αρχές του 2017, οπότε εκτιμάται ότι η Μέρκελ θα ανακοινώσει λίγο νωρίτερα την αποχώρησή της.

Ανθρωποι που τη γνωρίζουν καλά επισημαίνουν ότι ο λόγος για τον οποίο θέλει να αποχωρήσει από την καγκελαρία είναι επειδή δεν θέλει να χρεωθεί μια εκλογική ήττα και φυσικά δεν προτίθεται να πέσει θύμα εσωκομματικών παρασκηνίων που θα την απομακρύνουν από τον θώκο.

Εφόσον ισχύει η πληροφορία του περιοδικού, θα είναι η πρώτη καγκελάριος από το 1949 που θα αποχωρήσει εθελοντικά. Πιθανότερη διάδοχός της θεωρείται η Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν, την οποία η Μέρκελ έχρισε υπουργό Άμυνας.