Αν οι καταζητούμενοι για εγκλήματα πολέμου Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς συλληφθούν έως τον Ιούνιο του 2012, θα δικαστούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), αλλά αν συλληφθούν αργότερα, θα δικαστούν από το μηχανισμό που θα το διαδεχθεί, δήλωσε η εκπρόσωπος του δικαστηρίου, Νέρμα Γέλατσιτς.

«Σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η εντολή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ολοκληρώνεται στο τέλος του 2014. Αν έως το 2012 συλληφθούν οι Μλάντιτς και Χάτζιτς, θα τους δικάσει το δικαστήριο, αλλά αν συλληφθούν αργότερα θα τους δικάσει μηχανισμός που θα ιδρυθεί τα επόμενα χρόνια» τόνισε η κ. Γέλατσιτς, σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «Νεζάβισνε Νόβινε».

Ακόμη, η κ. Γέλατσιτς διευκρίνισε ότι καμιά δίκη για εγκλήματα πολέμου που ήδη έχει αρχίσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), δεν θα ανατεθεί σε δικαστήριο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ή άλλης χώρας της περιοχής.