Η κυβέρνηση της Σερβίας δεν αντιμετωπίζει κανένα δίλημμα για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, τόνισε ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ντούσαν Βούγιοβιτς, λίγες ώρες αφότου αντικατέστησε τον Λαζάρ Κρστιτς.

“Οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του δημόσιου τομέα δε μπορεί να είναι εκείνοι που θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος”, ανέφερε ο κ.Βούγιοβιτς, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας του Βελιγραδίου “Blic”, εξηγώντας ότι το κόστος των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να το επωμισθούν όλα τα κοινωνικά στρώματα.

“Το πρόβλημα δεν έγκειται στην επιλογή των μέτρων, αλλά στη σοβαρότητά τους και στον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθούν”, σημείωσε ο Βούγιοβιτς, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος στόχος μπορεί να επιτευχθεί με μία σειρά οικονομικών μέτρων που η κυβέρνηση θα υλοποιήσει στα επόμενα τρία χρόνια, ενώ το ζήτημα του ελλείμματος θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί με την επίλυση προβλημάτων που έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν.

“Με την εκκαθάριση των 584 επιχειρήσεων που δαπανούν κεφάλαια του προϋπολογισμού, χωρίς να παράγουν κέρδος, θα εξοικονομήσουμε περίπου 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Μια καλύτερη διοίκηση, χάρη στην κατάλληλη διαχείριση και τις περικοπές δαπανών στις δημόσιες επιχειρήσεις, θα μπορούσε να αποφέρει 200-300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, αντί των ζημιών που καλύπτονται από τον προϋπολογισμό", σημείωσε ο κ.Βούγιοβιτς. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι είναι αναγκαία η πολιτική και κοινωνική συναίνεση, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις στη διαδικασία εφαρμογής της πολιτικής αυτής.

Ο υπουργός τόνισε, εξάλλου, ότι η καταπολέμηση της παραοικονομίας παραμένει προτεραιότητα της σερβικής κυβέρνησης. “Ο σερβικός προϋπολογισμός χάνει 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως λόγω του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Το μισό της συνολικής ποσότητας ρακής παράγεται χωρίς την καταβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης και άλλων φόρων και αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να είναι τα έσοδα του προϋπολογισμού ", δήλωσε ο Βούγιοβιτς, επισημαίνοντας ότι η διαφθορά είναι η μάστιγα της σερβικής κοινωνίας και το έγκλημα η χειρότερη μορφή διαφθοράς. "Η συνέπεια της εγκληματικότητας στη χώρα αυτή δεν είναι μόνο ότι χάνονται ανθρώπινες ζωές, αλλά, επίσης, ότι λόγω των οφειλόμενων φόρων και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, το κράτος χάνει τα έσοδα με τα οποία θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους", σημείωσε.

Ο κ.Βούγιοβιτς γνωστοποίησε ότι μία αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού πρόκειται να γίνει τον Σεπτέμβριο, οπότε είναι προγραμματισμένη η έλευση μίας αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Βελιγράδι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κρστιτς παραιτήθηκε το περασμένο Σάββατο, μετά την κυβερνητική συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκαν τα σχέδια νόμου που αφορούν τα εργασιακά και την ασφάλιση συντάξεων και αναπηρίας.