Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία και έγινε αισθητή στο Τόκιο. Αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα στους πυρηνικούς σταθμούς. Ήρθη ο συνεγαρμός για τσουνάμι.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από το Αμερικανικό Γεωλογικό ινστιτούτο (USGS) ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίσθηκε στην ξηρά, στο νότιο τμήμα της περιφέρειας της Φουκουσίμα, η οποία επλήγη από τον σεισμό των 9 βαθμών της 11ης Μαρτίου και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής των ΗΠΑ, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε στην ξηρά, σε βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων από την επιφάνειά της γης, σε απόσταση 22 χιλιομέτρων νοτιο-δυτικά του Ιουάκι, νότια του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Το Κέντρο Προειδοποίησης του Ειρηνικού εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι ενός μέτρου στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, όμως πριν από λίγο, ήρθη ο συναγερμός, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Η ηλεκτροδότηση τριών αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1 διακόπηκε μετά το νέο σφοδρό σεισμό, όμως σύντομα ανακοινώθηκε πως αποκαταστάθηκε.

Δεν εντοπίσθηκαν προβλήματα στον πυρηνικό σταθμό της Οναγκάουα στη βορειοανατολική Ιαπωνία ούτε σ' αυτόν του Ιγκασιντόρι, στη βόρεια Ιαπωνία, ανακοίνωσε η εταιρεία Tohoku Electric Power Co.