Πενταετές πρόγραμμα 200 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη επιδιώκει για την Ε.Ε. ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι.

«Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε συνεργασία με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ασκεί μεγάλη πίεση στον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για να εγκριθεί ένα νέο, έκτακτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ», έγραψε η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να καλύπτει όλη την ερχόμενη πενταετία, συνολικού ύψους διακοσίων δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα επικεντρώνεται στους τομείς της παιδείας, των υποδομών, της ψηφιακής τεχνολογίας, της έρευνας, των μεταφορών και της επαγγελματικής κατάρτισης» αναφέρει η εφημερίδα της Ρώμης, επικαλούμενη ως πηγή της τον ιταλό υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γκρατσιάνο Ντελρίο, στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού.

Στόχος των Ρέντσι και Ολάντ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να αποφασίσει να λάβει σαφείς δεσμεύσεις, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την αυριανή ομιλία του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα σχετικά κονδύλια θα πρέπει να εξασφαλισθούν διαμέσου των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και με την έγκριση των Project Bonds (ευρωπαϊκών ομολόγων ανάπτυξης) που θα πρέπει να βοηθήσουν σε παρεμβάσεις και δημόσια έργα υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης.