Τρεις ισραηλινοί εβραίοι, δύο εκ των οποίων ανήλικοι συνελήφθησαν για τη φρικτή δολοφονία ενός παλαιστίνιου εφήβου και προφυλακίστηκαν αναμένοντας το επίσημο κατηγορητήριο.

Οι δράστες ομολόγησαν ότι απήγαγαν τον 16χρονο Παλαιστίνιο και τον έκαψαν ζωντανό, ανακοίνωσαν ισραηλινοί αξιωματούχοι σήμερα.

Ο θάνατος του νεαρού πυροδότησε το νέο αιματηρό κύμα βίας στη Λωρίδα της Γάζας και τη νέα πολεμική αντιπαράθεση της Χαμάς με τον ισραηλινό στρατό.

Οι συλληφθέντες ομολόγησαν ανακρινόμενοι ότι σκότωσαν τον Μοχάμεντ Αμπού Χαντίρ διότι ήθελαν να πάρουν εκδίκηση για τη δολοφονία των τριών εβραίων φοιτητών τον περασμένο μήνα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τα ονόματα των τριών συλληφθέντων που προφυλακίστηκαν με ομόφωνη δικαστική απόφαση και πλέον αναμένουν το επίσημο κατηγορητήριο της υπόθεσης που θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή, δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ο κύριος ύποπτος για την απαγωγή και τη δολοφονία του 16χρονου παλαιστίνιου είναι ένας 29χρονος εβραίος έποικος ο οποίος αντιμετωπίζει τις σοβαρότερες κατηγορίες και ο συνήγορός του αναμένεται να επικαλεστεί προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπισε στο παρελθόν. Οι συγγενείς του υποστηρίζουν ότι ο 29χρονος ήταν υπό ψυχιατρική φροντίδα καθώς είχε παλαιότερα προσπαθήσει να στραγγαλίσει τη μικρή κόρη του και γι αυτό θα επικαλεστούν μειωμένο καταλογισμό.

Οι κατηγορούμενοι ομολόγησαν ότι μια ημέρα πριν την απαγωγή και τη δολοφονία του 16χρονου παλαιστίνιου προσπάθησαν να αρπάξουν μέσα από τα χέρια της μητέρας του ένα 9χρονο αγοράκι στην ανατολική Ιερουσαλήμ αλλά απέτυχαν και τράπηκαν σε φυγή.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει κατηγορήσει ευθέως τη Χαμάς για τη δολοφονία των τριών εβραίων φοιτητών, αποδοκίμασε τη δολοφονία του Αμπού Χαντίρ χαρακτηρίζοντάς την «απεχθή ενέργεια».