Σε μια ιστορική απόφαση προχωράει η Αγγλικανική Εκκλησία αφού ενέκρινε την πρόταση με βάση την οποία θα επιτρέπεται στο εξής να χειροτονούνται και γυναίκες επίσκοποι.

Η Γενική Σύνοδος που συγκλήθηκε στο Γιορκ, της βόρειας Αγγλίας, τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης που δίχαζε εδώ και δεκαετίες την Εκκλησία. Η Αγγλικανική Εκκλησία επέτρεπε τη χειροτονία γυναικών ιερέων, όχι όμως και επισκόπων, από το 1992.

Την πρόταση αυτή προωθούσε ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι, ο πνευματικός ηγέτης των 80 εκατομμυρίων Αγγλικανών σε όλο τον κόσμο.

Για την έγκριση της πρότασης απαιτείτο πλειοψηφία των δύο τρίτων και στα τρία σώματα —Επισκόπους, Κληρικούς και Λαϊκούς— της Γενικής Συνόδου που αριθμεί συνολικά 467 μέλη.

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2012 η ίδια πρόταση είχε απορριφθεί μόλις για 6 ψήφους από το σώμα των Λαϊκών. Σήμερα όμως 152 μέλη του σώματος αυτού ψήφισαν υπέρ, 45 την καταψήφισαν και 5 απείχαν, γεγονός που σημαίνει ότι οι πρώτες γυναίκες επίσκοποι μπορεί να χειροτονηθούν εντός του 2015.

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας έγινε δεκτή με επιφωνήματα επιδοκιμασίας, όμως η μεταρρύθμιση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί επίσης από το βρετανικό κοινοβούλιο ενώ απαιτείται και η συναίνεση της βασίλισσας Ελισάβετ η οποία είναι η επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Στη συνέχεια η πρόταση θα ξανασυζητηθεί στη Γενική Σύνοδο του Νοεμβρίου για να επικυρωθεί οριστικά.