Αιγυπτιακή πρωτοβουλία σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας με στόχο να τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Κάιρο κάλεσε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να τερματίσουν τις εχθροπραξίες αρχής γενομένης από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδας).

Η Αίγυπτος αποκάλυψε αυτό το σχέδιο για κατάπαυση του πυρός λίγο προτού ανέβει η αυλαία μιας συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, που συνέρχεται εκτάκτως στο Κάιρο με αντικείμενο την ισραηλινή επιχείρηση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 180 και πλέον Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Tι προβλέπει το σχέδιο

Η αιγυπτιακή πρωτοβουλία προβλέπει τον «πλήρη τερματισμό των αεροπορικών, θαλασσίων ή χερσαίων επιθέσεων» και την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για την είσοδο αγαθών και προσώπων στον παλαιστινιακό θύλακα που βρίσκεται υπό αποκλεισμό, σύμφωνα με κείμενο που δημοσίευσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Κάιρο. Η Αίγυπτος προτείνει επίσης να υποδεχθεί σε διάστημα 48 ωρών αφότου τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία δύο αντιπροσωπείες υψηλόβαθμων αξιωματούχων, από τα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Ισραήλ, προκειμένου να ξεκινήσουν έμμεσες συνομιλίες στο έδαφός της. Η αιγυπτιακή πρωτοβουλία έχει ρητώς στόχο το εβραϊκό κράτος να μην προχωρήσει στην «χερσαία επιχείρηση», για την οποία εκτοξεύει απειλές εδώ και ημέρες, και καλεί «όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις να σταματήσουν τις ρίψεις ρουκετών».

Οι πρώτες αντιδράσεις

Το συμβούλιο ασφαλείας της Ισραηλινής κυβέρνησης θα συγκληθεί εκτάκτως αύριο Τρίτη για να εξετάσει την πρόταση της Αιγύπτου, όπως ανακοινώθηκε.

«Καταβάλλονται προσπάθειες και γίνονται συνομιλίες με αντικείμενο μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτε το οριστικό» δήλωσε αξιωματούχος της Χαμάς.