current views are: 2

15 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση05:34

Το Costa Concordia «πλέει» ξανά (φωτό)

Επιπλέει ξανά το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia.

Δημοσίευση 05:34’
αρθρο-newpost

Επιπλέει ξανά το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia.

Επιπλέει ξανά το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia, το οποίο βυθίστηκε στις 13 Ιανουαρίου του 2012 σε μικρή απόσταση από το νησί Τζίλιο, στα ανοικτά των ακτών της Τοσκάνης, αφού προσέκρουσε σε ύφαλο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 32 άτομα.

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανέλκυσης θα χρειαστούν έξι με επτά ημέρες, ενώ μετά το κρουαζιερόπλοιο θα ρυμουλκηθεί μέχρι τη Γένοβα όπου θα μετατραπεί σε παλιοσίδερα. 

Γι’ αυτό το τελευταίο του ταξίδι, που θα καλύψει απόσταση 370 χιλιομέτρων, αναμένεται να ξεκινήσει στις 21 Ιουλίου, ενώ θα διαρκέσει περίπου πέντε ημέρες.

Για να ανελκυστεί το σκάφος, δύτες είχαν τοποθετήσει τριάντα δεξαμενές (πτερύγια ευστάθειας) και στις δύο πλευρές του σκάφους, που έχει μήκος 290 μέτρων και εκτόπισμα 114.500 τόνων. Οι δεξαμενές αυτές σταδιακά γεμίζουν με αέρα και χθες ανασηκώθηκε περίπου κατά δύο μέτρα από την υποθαλάσσια πλατφόρμα στην οποία είχε τοποθετηθεί τον Σεπτέμβριο. 

Στο επόμενο στάδιο της επιχείρησης το πλοίο θα ρυμουλκηθεί σε απόσταση τριάντα μέτρων από τις ακτές και στη συνέχεια θα «δέσει» με τη βοήθεια αγκυρών και συρμάτων. Μάλιστα, σύμφωνα με τους έχοντες γνώση του εγχειρήματος, πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τριάντα έξι ατσάλινα σύρματα και 56 αλυσίδες που θα συγκρατούν στη θέση τους τα πτερύγια ευστάθειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή του ναυαγίου είναι ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια πάρκα της Ευρώπης και ένας από τους βασικότερους φόβους που εξέφρασαν οι περιβαλλοντολόγοι ήταν να σημειωθεί κατά την ανέλκυση και τη ρυμούλκηση του σκάφους διαρροή τοξικών αποβλήτων ή καυσίμων στη θάλασσα.


σχετικα αρθρα