Ο πρόεδρος της Υεμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ καλωσόρισε σχέδιο των μεσολαβητών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), που ζητάει απ' αυτόν να παραδώσει την εξουσία στον αντιπρόεδρό του και να δημιουργηθεί μια νέα κυβέρνηση με επικεφαλής την αντιπολίτευση, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε σήμερα από το γραφείο του προέδρου.

"Η προεδρία καλωσορίζει τις προσπάθειες των αδελφών μας στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου να επιλύσουν την τρέχουσα κρίση στην Υεμένη", αναφέρεται στη δήλωση. "(Ο Σάλεχ) δεν έχει επιφυλάξεις για την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας μέσα στο πλαίσιο του συντάγματος", προστίθεται.

Το κίνημα των αντικαθεστωτικών, από την πλευρά του, αρνείται τον διάλογο με τις αρχές της Σαναά, τον οποίο πρότειναν οι αραβικές μοναρχίες του Κόλπου με στόχο την αποχώρηση του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος των διαδηλωτών που έχουν στρατοπεδεύσει στην πρωτεύουσα της χώρας.

"Δεν μας αφορά καμία διευθέτηση στην οποία θα μπορούσαν να καταλήξουν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση και δεν ανταποκρίνεται στην βασική μας διεκδίκηση: την πτώση του καθεστώτος και των συμβόλων του", τόνισε ο Αντελ αλ-Ράμπι, ένας από τους επικεφαλής των διαδηλωτών που πραγματοποιούν καθιστή διαμαρτυρία στη Σαναά από τις 21 Φεβρουαρίου.

"Δεν δεχόμαστε την εκμετάλλευση της επανάστασης μας", πρόσθεσε ο Ράμπι, ο οποίος ισχυρίζεται πως "μιλά εξ ονόματος όλων των νεαρών διαδηλωτών" στη Σαναά, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Υεμένης.

Οι μοναρχίες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG) που επαναλαμβάνουν από χθες Κυριακή τις μεσολαβητικές τους προσπάθειες στην κρίση της Υεμένης, ζήτησαν από τον Σάλεχ να παραχωρήσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Μετά τη συνάντηση στο Ριάντ των υπουργών Εξωτερικών τους, οι έξι χώρες μέλη του CCG κάλεσαν την κυβέρνηση Σάλεχ και την αντιπολίτευση να συναντηθούν στην σαουδαραβική πρωτεύουσα για να συζητήσουν την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.