Την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia στο λιμάνι της Γένοβας περιμένουν πως και πως χιλιάδες εργάτες, ελπίζοντας να μπορέσουν να εργαστούν κατά τη διαδικασία διάλυσής του.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Ιl Fatto Quotidiano, οι εργασίες θα διαρκέσουν δυο χρόνια και η διαδικασία πρόκειται να χωριστεί συνολικά, σε τέσσερις φάσεις.

Η διάλυση του πλοίου αναμένεται πως θα έχει «τζίρο» 100 εκατ. δολαρίων. Οι τοπικές αρχές της Γένοβας ελπίζουν σε μια ανάσα για την πόλη, όπου οι χρονίως άνεργοι είναι πάρα πολλοί.

«Μετά από χρόνια υπεροχής των λιμανιών της Ασίας, τα οποία προσφέρουν πιο ανταγωνιστικές τιμές αλλά και λιγότερες εγγυήσεις, μια σημαντικά διαδικασία διάλυσης μεγάλου κρουαζιερόπλοιου, επιστρέφει στην Ιταλία», επισημαίνει η εφημερίδα.

Οι εταιρείες που έχουν εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των εργολαβιών είναι οι Saipem και San Giorgio del Porto. Δεκάδες άλλες επιχειρήσεις, όμως, πρόκειται να προσφέρουν την συνεργασία τους για επιμέρους εργασίες.

Το Costa Concordia ναυάγησε στις 13 Ιανουαρίου 2012 σε μικρή απόσταση από την ακτή του νησιού Τζίλιο, με τραγικό απολογισμό 32 νεκρούς, 27 επιβάτες και πέντε μέλη του πληρώματος.