Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εξελέγη πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ύστερα από την ψηφοφορία που διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 721 ευρωβουλευτές, υπήρξαν 47 αποχές και 10 άκυρα, που με βάση τη συνθήκη της Λισαβόνας δεν προσμετρώνται στη συνολική ψηφοφορία. Υπέρ του κ. Γιουνκέρ ψήφισαν 422 ευρωβουλευτές, ενώ την υποψηφιότητά του καταψήφισαν 250 μέλη της Ευρωβουλής.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέλεξε επίσημα τον Γιουνκέρ για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 27 Ιουνίου (26 χώρες ψήφισαν υπέρ και δύο κατά). Σήμερα, ο ίδιος έπρεπε να συγκεντρώσει 376 ψήφους ευρωβουλευτών (ειδική πλειοψηφία), προκειμένου η υποψηφιότητά του να εγκριθεί και από το Κοινοβούλιο.

Να σημειωθεί πως ήταν η πρώτη φόρα στην ιστορία της ΕΕ που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέλεξε - και όχι απλώς ενέκρινε- τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατόπιν πρότασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας (Δεκέμβριος 2009).

Πάντως ο λουξεμβουργιανός χριστιανοδημοκράτης δεν εξασφάλισε όσες ψήφους θα μπορούσε και αναμενόταν, καθώς ο «μεγάλος συνασπισμός» πολιτικών ομάδων στο ΕΚ, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), των Φιλελευθέρων και των κεντρώων, διαθέτει ένα σύνολο 480 κοινοβουλευτικών. Αυτό σημαίνει πως υπήρξαν τουλάχιστον 60 αποσκιρτήσεις.

Ωστόσο, ένα μέρος των 50 μελών του ΕΚ τα οποία εξελέγησαν με τους Πράσινους είχαν κάνει σαφές ότι επρόκειτο να ψηφίσουν τον Γιούνκερ για να υπερασπιστούν την αρχή —η οποία θεσπίστηκε φέτος για πρώτη φορά— της ανάδειξης του προέδρου της Επιτροπής από το κόμμα που καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές. Αυτό, στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, ήταν το ΕΛΚ.

Στην ομιλία του πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας ο Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου επενδύσεων ύψους 300 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και υπέρ μιας «πιο κοινωνικής» Ευρώπης, καθώς και κινήσεων για την τόνωση της οικονομίας στην ΕΕ. Ο Γιούνκερ είπε ακόμη στην ομιλία πως φιλοδοξία του είναι η Ευρώπη να «επανεκβιομηχανιστεί».

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Επιτροπής θα στείλει στη συνέχεια επίσημες επιστολές στους ηγέτες των κρατών μελών, καλώντας τους να προτείνουν τους υποψηφίους τους για μέλη της Επιτροπής.