current views are: 2

16 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση20:04

Ισραήλ: Πεντάωρη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Σε πεντάωρη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους, προχωρά το Ισραήλ.

Δημοσίευση 20:04’
αρθρο-newpost

Σε πεντάωρη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους, προχωρά το Ισραήλ.

Σε πεντάωρη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους, προχωρά την Πέμπτη το Ισραήλ.

Ο στρατός «θα προσφέρει ένα ανθρωπιστικό παράθυρο αύριο Πέμπτη 17η Ιουλίου. Από τις 10:00 ως τις 15:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ο στρατός θα αναστείλει τις επιχειρησιακές δραστηριότητές του στη Λωρίδα της Γάζας καθώς και τα πλήγματα», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

«Αυτό το ανθρωπιστικό παράθυρο έχει στόχο να επιτρέψει στον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας να ανεφοδιαστεί», σημειώνεται.

«Αν η Χαμάς ή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις επωφεληθούν αυτού του ανθρωπιστικού παραθύρου (. . .) ο στρατός θα απαντήσει αυστηρά» προστιθεται.

Ο ισραηλινός στρατός σκοπεύει να ξεκινήσει και πάλι τις επιδρομές του μετά το πέρας της προσωρινής εκεχειρίας και ζητεί από τους κατοίκους πολλών περιοχών στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να μην επιστρέψουν στα «σπίτια τους μετά τις 15:00».

Μέχρι στιγμής στις εννέα ημέρες εχθροπραξιών μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους 220 Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός. Είκοσι τρεις Παλαιστίνοι, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 1.570.

Νωρίτερα, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε με τον αξιωματούχο της Χαμάς Μούσα Αμπού Μάρζουκ στο Κάιρο και συζήτησαν την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για τον τερματισμό της βίας μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Οι συζητήσεις αυτές είναι το πρώτο χειροπιαστό σημάδι ότι οι προσπάθειες να επιτευχθεί μια εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται παρά την απόρριψη τη Δευτέρα από τη Χαμάς της πρότασης της Αιγύπτου για εκεχειρία.

Σημειώνεται ότι ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ερευνά «ευσυνείδητα» τον θάνατο τεσσάρων παιδιών σε παραλία της Γάζας έπειτα από ισραηλινό βομβαρδισμό, ένα συμβάν το οποίο χαρακτήρισε «τραγικό».

«Οι θάνατοι αμάχων είναι ένα τραγικό αποτέλεσμα», επισημαίνεται, ενώ η ανακοίνωση του στρατού υπογραμμίζει ότι το Ισραήλ «δεν έχει πρόθεση να κάνει κακό στους αμάχους που έχουν παρασυρθεί από τη Χαμάς στην πραγματικότητα πολέμου σε αστικό περιβάλλον».


σχετικα αρθρα