Την ανακαταμέτρηση των 8,1 εκατομμυρίων ψήφων του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου άρχισε σήμερα η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ο Άσραφ Γάνι προηγείται με 56,4% του Αμπντουλά Αμπντουλά, ο οποίος συγκέντρωσε το 43,5% των ψήφων.

Ο Αμπντουλά αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των εκλογών καταγγέλλοντας ευρεία νοθεία και ζήτησε από τον ΟΗΕ να επέμβει.

Τελικά και οι δύο υποψήφιοι συμφώνησαν να ανακαταμετρηθεί το σύνολο των ψήφων έπειτα από την παρέμβαση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και ανώτερων αξιωματούχων του ΟΗΕ, εν μέσω φόβων ότι η πολιτική κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει το Αφγανιστάν σε μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια και βία.

«Ξεκινάμε την ανακαταμέτρηση των ψήφων του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών», ανακοίνωσε ο Άχμαντ Γιούσουφ Νουριστάνι, ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όλες οι 8,1 εκατομμύρια «ψήφοι από 22.820 εκλογικά κέντρα θα ανακαταμετρηθούν παρουσία τοπικών και διεθνών παρατηρητών, εκπροσώπων των υποψηφίων, των μέσων ενημέρωσης και της εκλογικής επιτροπής υποβολής παραπόνων», πρόσθεσε ο Νουριστάνι.

Η Εκλογική Επιτροπή ξεκίνησε τη διαδικασία σήμερα το μεσημέρι με τριάντα ομάδες, οι οποίες θα φτάσουν τις 100 μέχρι την επόμενη εβδομάδα, σημείωσε ο ίδιος. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει τρεις εβδομάδες.

Μετά την ολοκλήρωση της ανακαταμέτρησης οι δύο υποψήφιοι θα έχουν 24 ώρες στη διάθεσή τους για να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους, οι οποίες θα εξεταστούν σε διάστημα 48 ωρών.

«Ελπίζω ότι οι δύο υποψήφιοι θα δεχθούν τα αποτελέσματα αυτή τη φορά, μετά τη γενική ανακαταμέτρηση», υπογράμμισε ο Νουριστάνι.