Αντιπαράθεση υψηλών τόνων προκάλεσε χθεσινή αναφορά του Προέδρου Δημ. Χριστόφια για «προσπάθεια κάποιων να τον δολοφονήσουν πολιτικά».

Για συνειδητή επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ηγεσίας του ΑΚΕΛ να οδηγήσουν τον πολιτικό διάλογο δεκαετίες πίσω, έκανε λόγο σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης. Μετά και τη χθεσινή τοποθέτηση του Προέδρου, πρόσθεσε, είναι επιβεβλημένη και κορυφαία ανάγκη, ο διορισμός, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 22ας Μαίου, τουλάχιστον υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών.

Είναι θεμιτό, είπε ο κ. Γεωργιάδης, ο αρχηγός κράτους να έχει τις δικές του πεποιθήσεις, «αλλά δεν επιτρέπεται να μιλά για πολιτική δολοφονία και διώξεις, ενοχοποιώντας με τέτοιο βαρύτατο τρόπο όσους του ασκούν κριτική ή διαφωνούν μαζί του».

Μήπως ενοχλεί τους κυβερνώντες ότι έγινε γνωστό πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει επίδομα συντήρησης εξωτερικού, επειδή προτιμούσαν να γίνεται στα κρυφά ώστε να περνά πιο εύκολα το παραμύθι της δίκαιης κοινωνίας;», διερωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι εκείνο που ενόχλησε από την ομιλία του Προέδρου Χριστόφια ήταν το ύφος και η ένταση της ομιλίας,στοιχεία με τα οποία «ενισχύεται η πόλωση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων». Ο κ. Φωτίου είπε ότι πρώτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι σύμβολο ενότητας.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης δήλωσε ότι ο Δ. Χριστόφιας «δεν συμπεριφέρθηκε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά ως ηγέτης του ΑΚΕΛ».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τις τελευταίες ημέρες «πέταξε τη μάσκα και αποκάλυψε ότι δεν έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει το κομματικό του αξίωμα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου και πρόσθεσε ότι μόνος στόχος του κ. Χριστόφια είναι «να βοηθήσει στην συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος του (ΑΚΕΛ)».

Για «θλιβερή προσπάθεια του Προέδρου Χριστόφια να σπείρει την ανησυχία του κατατρεγμένου στους ψηφοφόρους της Αριστεράς», κάνουν λόγο οι Οικολόγοι.

Στις επικρίσεις απάντησαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου.

Ο κ. Στεφάνου δήλωσε - στο ΡΙΚ - ότι η προσπάθεια κάποιων να καλλιεργήσουν την άποψη ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας οδηγεί στο διχασμό, αντιστρέφει την πραγματική εικόνα. Υποστήριξε ότι «κάποιοι έχουν εργολαβικά αναλάβει το έργο της αποδόμησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, θεωρώντας ότι έτσι θα πλήξουν τον ίδιο και το κόμμα από το οποίο προέρχεται». Ωστόσο, σε τελική ανάλυση, εκείνο που πλήττεται είναι ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε.

Ο κ.Στεφάνου ανέφερε ότι ενώ ο ΔΗΣΥ έκανε χθες λόγο για δημοκρατική κριτική, αξιωματούχοι του κόμματος προέβησαν στο παρελθόν σε δηλώσεις όπως ότι «ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα τους στείλει στη Σιβηρία, τον αποκάλεσαν άνθρωπο των σπηλαίων και άλλα». Διερωτώμαι, πρόσθεσε, αν όλα αυτά αποτελούν δημοκρατική κριτική.

Για το επίδομα συντήρησης του Προέδρου για το εξωτερικό, ο κ.Στεφάνου είπε ότι το θέμα προβλήθηκε ωσάν να πήρε κάτι ο Πρόεδρος που δεν δικαιούτο. Ενώ πολλοί, δήλωσε, λαμβάνουν τέτοια επιδόματα, την ίδια ώρα εκφράζουν έκπληξη για την ύπαρξη επιδομάτων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου δήλωσε πως είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται «μια προσπάθεια πολιτικής εξόντωσης, φθοράς, υπόσκαψης και αποδόμησης του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα από πολιτικό κυνηγητό». Ενώ παρουσιάζεται ένα τεράστιο έργο που έχει παράξει η κυβέρνηση, είπε ο κ. Ευαγόρου, κάποια μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να στρέψουν τα μάτια της κοινής γνώμης προς άλλες κατευθύνσεις. Ελλείψει επιχειρημάτων, ανέφερε, ορισμένοι αμφισβητούν το ήθος και την προσωπικότητα του προέδρου της Δημοκρατίας και σημείωσε ότι στο παρελθόν δεν υπήρχαν αυτού του είδους οι προσωπικές αναφορές.