current views are: 3

18 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση04:14

Στα ύψη η κόντρα Ρωσίας και Ουκρανίας για το Boeing – Ειρηνική διευθέτηση ζητεί ο Πούτιν

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί σε Ρωσία – Ουκρανία και Δύση έπειτα από την κατάρριψη του αεροσκάφους Boeing 777 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία.

Δημοσίευση 04:14’
αρθρο-newpost

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί σε Ρωσία – Ουκρανία και Δύση έπειτα από την κατάρριψη του αεροσκάφους Boeing 777 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία.

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί σε Ρωσία – Ουκρανία και Δύση έπειτα από την κατάρριψη του αεροσκάφους Boeing 777 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία.

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η πτώση του αεροσκάφους -από την οποία σκοτώθηκαν όλοι οι επιβαίνοντες 298 συνολικά άτομα (283 επιβάτες και 15 άτομα πλήρωμα)- Κίεβο και Μόσχα έχουν επιδοθεί σε έναν ανελέητο πόλεμο αλληλοκατηγοριών για το ποιος ευθύνεται για την τραγωδία.

Σε δηλώσεις του ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τραγωδία το γεγονός και τόνισε την ανάγκη επείγουσας και ειρηνικής διευθέτησης της οξείας κρίσης στην Ουκρανία.

Χθες, ο πρόεδρος της Ρωσίας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι φέρει την ευθύνη για την τρομερή τραγωδία.

Από την πλευρά του, το Κίεβο επέρριψε την ευθύνη για την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους στις φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ την ίδια ώρα παρακολουθούν τις εξελίξεις, ωστόσο στον διπλωματικό πόλεμο ενδέχεται να μπουν και άλλες χώρες αφού στο Boeing, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, επέβαιναν 154 Ολλανδοί, 27 Αυστραλοί, 23 Μαλαίσιοι, 11 Ινδονήσιοι, 6 Βρετανοί, 4 Γερμανοί, 4 Βέλγοι, 3 Φιλιππινέζοι και 1 Καναδός.

Ήδη έχει συγκληθεί έκτακτη συενδρίαση του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ την κατάρριψη του αεροσκάφους καταδίκασαν η Ολλανδία, η Γερμανία και η Αυστραλία.

Το tweet αρχηγού των φιλορώσων που προκαλέσε αντιδράσεις

Τη ώρα που Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την κατάρριψη του Boeing ένα tweet που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Ο αρχηγός των φιλορώσων αυτονομιστών Ιγκόρ Γκίρκιν γνωστός και ως Στρέλκοφ όπως μεταδίσει το Kyiv Post, ανέλαβε εμμέσως την ευθύνη για την κατάρριψη γράφοντας στο Twitter: «Το αεροπλάνο έπεσε κάπου κοντά στο Torez, στην περιοχή του Ντόνετσκ. Σας προειδοποιήσαμε, μην πετάτε στον ουρανό μας».

 

Το αεροσκάφος εκτελούσε δρομολόγιο από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας προς το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στην Μαλαισία. 

Πτώματα παντού

Προκειμένου να φτάσουν στον τόπο της συντριβής, τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης αναγκάστηκαν να διασχίσουν μια μεγάλη έκταση στην οποία βρίσκονταν διασκορπισμένα τα απανθρακωμένα και διαμελισμένα σώματα των επιβατών της μοιραίας πτήσης.

 

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους, το οποίο έπεσε κοντά στην πόλη Σαχτιορσκ της ανατολικής Ουκρανίας κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, βρίσκονταν διάσπαρτα σε μεγάλη έκταση γύρω από τη συντριβή. 

«Ακούστηκε μια τρομερή έκρηξη. Φοβήθηκα γιατί ακούστηκε τόσο κοντά στο σημείο που βρισκόμουν εγώ. Κοίταξα προς τον ουρανό και είδα μαύρα κομμάτια να πέφτουν σαν βροχή προς κάθε κατεύθυνση», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας. «Μετά είδα το αεροπλάνο να προσκρούει στο έδαφος και να κόβεται στη μέση. Πυκνός καπνός αναδύθηκε από το σημείο εκείνο», είπε. 

Το ένα φτερό του αεροσκάφους βρέθηκε σε ένα σημείο της περιοχής και κομμάτι της ουράς σε άλλο, ενώ τα κόκκινα και μπλε χρώματα του Boeing 777 της Malaysia Airlines ήταν ευδιάκριτα. 

Κομμάτια μετάλλου και τμήματα της ατράκτου βρίσκονταν διεσπαρμένα στο έδαφος, ενώ τα καθίσματα ήταν πλέον άδεια.
Ορισμένα από τα θύματα κείτονταν στο έδαφος με τα ρούχα τους να έχουν καταστραφεί και τα άκρα τους να έχουν πάρει αλλόκοτες γωνίες, ανέφεραν μέλη των σωστικών συνεργείων. Τα σώματα ορισμένων θυμάτων είχαν διατηρηθεί ανέπαφα, ενώ άλλων είχαν διαμελιστεί.

Έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία, ύστερα από τη συντριβή του μαλαισιανού Boeing στο ανατολικό τμήμα της χώρας.


σχετικα αρθρα