Ένας εμπειρογνώμονας του AIDS βρισκόταν ανάμεσα στους 298 επιβάτες του μοιραίου Boeing, που κατερρίφθη στην ανατολική Ουκρανία, μαζί με άλλους που μετέβαιναν στο διεθνές συνέδριο για το AIDS στη Μελβούρνη.

Ο Γεπ Λάνγκε, που είχε αφιερώσει περισσότερα από 30 χρόνια στην έρευνα και την καταπολέμηση του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, ήταν γνωστός υπέρμαχος της πρόσβασης σε φτηνές θεραπευτικές αγωγές στις φτωχές χώρες.

"Ο Γεν είχε δεσμευτεί απόλυτα στη θεραπεία του ιού HIV και στην ιατρική περίθαλψη νοσούντων στην Ασία και την Αφρική", δήλωσε ο Ντέιβιντ Κούπερ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Kirby του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τον Λάνγκε για ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τον ιό HIV στην Μπανγκόκ. "Η χαρά στη συνεργασία με τον Γεπ είναι ότι έφερνε πάντα νέες ιδέες, μια μοναδική αντίληψη των πραγμάτων και ουδέποτε δέχτηκε πως είναι αδύνατο να επιτευχθεί κάτι" στον αγώνα κατά της νόσου, δήλωσε ο Κούπερ στην ανακοίνωσή του.

Ο Λάνγκε, καθηγητής Ιατρικής στο Ακαδημαϊκό Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάπτυξη προσιτών συνδυασμών θεραπειών για την αντιμετώπιση του HIV και απλών αντιρετροϊκών θεραπευτικών αγωγών για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού HIV από τις μητέρες στα μωρά τους στις φτωχές χώρες. Ήταν επίσης επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου του Άμστερνταμ για την Παγκόσμια Υγεία και την Ανάπτυξη.

Ο 60χρονος Λάνγκε ταξίδευε με την σύντροφό του Ζακλίν, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Kirby.

Νωρίτερα, η αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ δήλωσε ότι πολλοί επιβάτες ταξίδευαν για το 20ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS.

Στo συνέδριο που αναμένεται να αρχίσει τις εργασίες του την Κυριακή στη Μελβούρνη, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον θα είναι από τους βασικούς ομιλητές.