Τουλάχιστον δύο στους τρεις Παλαιστίνιους αντιτίθενται σε ένα μεγαλύτερο αμερικανικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ, μετά την άσκηση του δικαιώματος αρνησικυρίας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ για την απόφασης κατά της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας, που διεξήχθη το Μάρτιο από το Παλαιστινιακό Κέντρο Έρευνας Πολιτικής (PSR) στη Ραμάλα δείχνουν ότι το 69% των ερωτηθέντων διάκειται δυσμενώς σε ένα σημαντικότερο ρόλο των ΗΠΑ, μετά το αμερικανικό βέτο που εμπόδισε τον Φεβρουάριο την υιοθέτηση καταδικαστικής απόφασης για την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα, έναντι 27% που έχει αντίθετη γνώμη.

Παράλληλα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα σε εκθέσεις τους που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα ενόψει της συνάντησης των δωρητριών χωρών στις Βρυξέλλες στις 13 Απριλίου επισημαίνουν ότι η Παλαιστινιακή Αρχή εφαρμόζει μια οικονομική πολιτική που αρμόζει σε ένα ανεξάρτητο κράτος, όπως προσδοκά να γίνει.

Για τον αντιπρόσωπο, η παλαιστινιακή οικονομία υποφέρει από τον ισραηλινό αποκλεισμό. Η ανάκαμψη συνεχίστηκε το 2010 με ανάπτυξη που εκτιμάται στο 9% αλλά αυτή "αντιπροσωπεύει κυρίως μια αντιστάθμιση σε σχέση με ένα σημείο εκκίνησης πολύ χαμηλό μετά την ενίσχυση των περιορισμών το 2006".

Το Ισραήλ απαγορεύει, εκτός σπάνιων εξαιρέσεων, κάθε εξαγωγική δραστηριότητα από τη Λωρίδα της Γάζας από τον Ιούνιο του 2007, όταν το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς πήρε δια της βίας τον έλεγχο του εδάφους αυτού. Οι περιορισμοί στις εισαγωγές χαλαρώνουν σταδιακά από το 2010.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Παλαιστινιακή Αρχή υπό την προεδρία του Μαχμούντ Αμπάς είναι σε θέση να διοικεί ένα ανεξάρτητο κράτος στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, αν και οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν "μέτριες".

Η Τράπεζα κρούει τον κώδωνα κυρίως για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας όπου η ανεργία ξεπερνά το 37% του ενεργού πληθυσμού και όπου το 2009 η επιβίωση του 71% του πληθυσμού εξαρτιόταν από τη διεθνή βοήθεια.

Οι απευθείας ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για τον τερματισμό της σύγκρουσης δεκαετιών και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους είναι σε αδιέξοδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν δεν σταματήσει η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα, κάτι που η ισραηλινή κυβέρνηση αρνείται παρά τις διεθνείς πιέσεις.