Ο πρώην πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό, η σύζυγός του Σιμόν και ο γιος τους Μισέλ, συνελήφθησαν σήμερα στην κατοικία τους στο Αμπιτζάν και έχουν οδηγηθεί στο ξενοδοχείο Γκολφ, όπου στεγάζεται το γενικό επιτελείο του αναγνωρισμένου προέδρου Αλασάν Ουαταρά.

 

Ο Γκμπαγκμπό συνελήφθη από δυνάμεις προσκείμενες στον Ουαταρά, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στο Αμπιτζάν, Ζαν-Μαρκ Σιμόν.

 Ωστόσο ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού, Φαρχάν Χακ, είπε ότι ο Γκμπαγκμπό αποφάσισε τελικά να παραδοθεί στις δυνάμεις του Ουαταρά και πλέον βρίσκεται υπό κράτηση.

Σύμφωνα με τον Χακ η αποστολή του ΟΗΕ (Unoci) "παρέχει προστασία και ασφάλεια" με βάση την εντολή που έχει να προστατεύει όλους τους πολιτικούς αντιπάλους, περιλαμβανομένου και του Γκμπαγκμπό.

Ο πρεσβευτής της Ακτής Ελεφαντοστού στον ΟΗΕ τόνισε ότι ο Γκμπαγκμπό είναι "καλά" στην υγεία του και πρόκειται να δικαστεί.

Μετά από μια επιχείρηση-αστραπή, οι δυνάμεις του Ουαταρά μπήκαν στο Αμπιτζάν την 1η Απριλίου και συγκρούστηκαν με τους στρατιώτες που παρέμεναν πιστοί στον απερχόμενο πρόεδρο.

Η Onuci και η γαλλική δύναμη Licorne έπληξαν στη συνέχεια τα στρατόπεδα και τα βαρέα όπλα που βρίσκονταν στην κατοικία του Γκμπαγκμπό και στο προεδρικό μέγαρο του Αμπιτζάν.

Μετά τη σύλληψη ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αλασάν Ουαταρά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, αναφερόμενος στη σύλληψη του Γκμπαγκμπό, είπε ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά του και να έχει μια δίκαιη δίκη. 

 Η σύλληψη του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό στέλνει ένα "ισχυρό μήνυμα" σε όλους τους δικτάτορες ότι δεν μπορούν να περιφρονούν, χωρίς ατιμωρησία, το λαό, υποστήριξε σε ομιλία της η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

O υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, δήλωσε σχετικά με την σύλληψη του Λοράν Γκμπαγκμπό,"μας δίνει την ελπίδα ότι ο εμφύλιος πόλεμος θα τερματιστεί γρήγορα" και πρόσθεσε "η Ακτή Ελεφαντοστού έχει τώρα την ευκαιρία να ξαναρχίσει ειρηνικά και δημοκρατικά την πορεία της και η Γερμανία είναι διατεθειμένη να την βοηθήσει".

Ο Γερμανός υπουργός κάλεσε το νέο πρόεδρο Αλασάν Ουαταρά, που έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα ως νικητής των εκλογών του Νοεμβρίου, να αποφύγει πράξεις αντιποίνων.

 Παράλληλα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση μετά τη σύλληψη στο Αμπιτζάν του Λοράν Γκμπαγκμπό.

Με τη στήριξη Γάλλων στρατιωτών και αρμάτων οι δυνάμεις του Ουαταρά συνέλαβαν τον Γκμπαγκμπό ο οποίος κρυβόταν επί βία εβδομάδα στο σπίτι του στο Αμπιτζάν αψηφώντας τις επανειλημμένες εκκλήσεις να παραχωρήσει την εξουσία στον εκλεγμένο πρόεδρο.

Ο Γκμπαγκμπό αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καθώς εκατοντάδες πολίτες της Ακτής Ελεφαντοστού σκοτώθηκαν τους τελευταίους μήνες στις μάχες μεταξύ των υποστηρικτών του και των δυνάμεων του Ουαταρά.