Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος
 
Στο «σκοτάδι» είναι ακόμα οι έρευνες για τα αίτια της ασύλληπτης τραγωδίας στην ανατολική Ουκρανία, με τη συντριβή του Βοeing 777 της Μalaysian Αirlines, την ώρα που Μόσχα και Κίεβο ανταλλάσσουν κατηγορίες και η Δύση αφήνει αιχμές κατά των αυτονομιστών και της Ρωσίας.
 
Στο σημείο της συντριβής μετέβησαν παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ώστε να πραγματοποιήσουν έρευνα, όμως οι φιλορώσοι αυτονομιστές τους εμπόδισαν να επιθεωρήσουν πλήρως την τοποθεσία, ανέφερε ελβετός διπλωμάτης. «Μοιάζει με τη μεγαλύτερη σκηνή εγκλήματος στον κόσμο αυτή τη στιγμή, αφού φρουρείται από ομάδα ατόμων με βαρύ οπλισμό που μοιάζουν αφιλόξενοι» δήλωσε αργά χθες βράδυ στο CNN ο Μίκαελ Μποτσιούρκιβ, εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ στην Ευρώπη.
 
Θολό είναι το τοπίο και για τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους. Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσαν χθες ότι εντόπισαν δύο μαύρα κουτιά στο σημείο. «Δύο μαύρα κουτιά βρέθηκαν από τις υπηρεσίες μας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Δεν έχω πληροφορίες για του πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο ουκρανικό Interfax ο Κονσταντίν Μπατόφσκι, σύμβουλος του κυβερνήτη της επαρχίας Ντονέτσκ. Το ζήτημα είναι, όμως, πού βρίσκεται το μαύρο κουτί που ανακοίνωσαν ότι βρήκαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές το βράδυ της Πέμπτης.
 
Σημειώνεται ότι, όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ, η Interpol ετοιμάζεται να στείλει εντός των επόμενων 48 ωρών μια ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων για να βοηθήσει στην αναγνώριση των θυμάτων από τη συντριβή του αεροσκάφους, «κατόπιν αιτήματος των ουκρανικών αρχών».
 
Για την Ουκρανία έχει ήδη αναχωρήσει μια ομάδα της Ολλανδικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, συνοδευόμενη από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Φρανς Τίμερμανς για να ερευνήσουν τη συντριβή της πτήσης ΜΗ17 που στοίχισε τη ζωή σε 189 oλλανδούς πολίτες, ενώ η Γαλλία έθεσε στη διάθεση του Κιέβου δύο εμπειρογνώμονες ενώ είναι διατεθειμένη να παράσχει και τεχνογνωσία για τις έρευνες και κυρίως για την απομαγνητοφώνηση του περιεχομένου των «μαύρων κουτιών».
 
Η προπαγάνδα και η ξεκάθαρη θέση Ομπάμα
 
Την ίδια ώρα ο πόλεμος προπαγάνδρας Μόσχας - Κιέβου συνεχίζεται με τους Ουκρανούς να δείχνουν τους αυτονομιστές ως δράστες της κατάρριψης και τους Ρώσους να θεωρούν υπεύθυνο το Κίεβο για τις συνθήκες της τραγωδίας, ζητώντας να γίνει έρευνα.
 
Η αμερικανική θέση είναι, πάντως ξεκάθαρη, αφού το διάγγελμα του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα έδειξε με σαφήνεια τους φιλορώσους αντάρτες ως ενόχους, ρίχνοντας ευθύνες και στη Μόσχα για τον εξοπλισμό τους.
 
Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος που προήλθε από περιοχή που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές, λέγοντας με νόημα ότι οι τελευταίοι λαμβάνουν σταθερά από τη Μόσχα βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων βαρέων και αντιαεροπορικών όπλων.
 
Ο αμερικανός πρόεδρος έριξε «καρφιά» και προς το Κρεμλίνο σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τη δύναμη να περιορίσει τη βία στην Ουκρανία, αλλά επέλεξε να μην το κάνει. Παράλληλα, προειδοποίησε επίσης ότι η Ουάσινγκτον έχει τη δυνατότητα να επιβάλει και νέες κυρώσεις στη Ρωσία και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.