current views are: 1

19 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση11:01

Αλληλοκατηγορίες Ουκρανίας- Ρωσίας πάνω από τα συντρίμια του Boeing

Δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα αίτια της απίστευτης τραγωδίας που εξελίχθηκε πριν λίγα 24ωρα στην ανατολική Ουκρανία, όπου το Βοeing 777 της Μalaysian Αirlines συνετρίβη με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες να θέλουν τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται στους 186.

Δημοσίευση 11:01’
αρθρο-newpost

Δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα αίτια της απίστευτης τραγωδίας που εξελίχθηκε πριν λίγα 24ωρα στην ανατολική Ουκρανία, όπου το Βοeing 777 της Μalaysian Αirlines συνετρίβη με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες να θέλουν τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται στους 186.

Δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα αίτια της απίστευτης τραγωδίας που εξελίχθηκε πριν λίγα 24ωρα στην ανατολική Ουκρανία, όπου το Βοeing 777 της Μalaysian Αirlines συνετρίβη με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες να θέλουν τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται στους 186. Παράλληλα, συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας με φόντο τα συντρίμμια του Boeing.

Στις 7.00 π.μ. της 19ης Ιουλίου, βρέθηκαν 186 πτώματα. Η περιοχή που πρέπει να ελεγχθεί είναι 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δεκαοκτώ τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν ήδη ελεγχθεί, δήλωσε ο Ουκρανός εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας, Λαϊόου Τιόνγκ Λάι δήλωσε με τη σειρά του πως η πορεία που ακολουθούσε η πτήση MH17 του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών ήταν σε έναν κύριο αεροδιάδρομο και πως το αεροπλάνο δεν εισήλθε ποτέ σε απαγορευμένο εναέριο χώρο. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως η δικαιοσύνη θα υπερισχύσει, τόνισε, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι το αεροσκάφος έχει καταρριφθεί.

Δύο μαύρα κουτιά εντοπίστηκαν μέσα στο αεροσκάφος που συνετρίβη με τον Εκπρόσωπο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας να δηλώνει πως κανένα από τα ύποπτα κουτιά δεν έχουν παραδοθεί στην ουκρανική πλευρά.

Το Κίεβο από την πλευρά του κατηγορεί φιλορώσους αντάρτες ότι προσπαθούν να καταστρέψουν αποδεικτικά στοιχεία στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους.

Παράλληλα, με δισπιστία και κάθε άλλο παρά φιλικές διαθέσεις αντιμετωπίζουν οι φιλορώσοι αντάρτες τους πρώτους εμπειρογνώμονες που έφτασαν στην περιοχή της τραγωδίας. Στην ομάδα των 62 ειδικών περιλαμβάνονται δύο ειδικοί ερευνητές στις αεροπορικές καταστροφές οι οποίοι προσκλήθηκαν από το Κίεβο για να μετάσχουν στις έρευνες για το Μπόινγκ 777. Στο σημείο της συντριβής φτάνουν και ειδικοί ερευνητές της Interpol και της Europol προκειμένου να βοηθήσουν στην αναγνώριση των πτωμάτων. Σύμφωνα μάλιστα, με τις τελευταίες πληροφορίες η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απηύθυνε τηλεφωνικό κάλεσμα στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στους φιλορώσους αυτονομιστές και να επιτευχθεί μια εκεχειρία στην Ουκρανία.

Η προπαγάνδα και η ξεκάθαρη θέση Ομπάμα

Την ίδια ώρα ο πόλεμος προπαγάνδρας Μόσχας – Κιέβου συνεχίζεται με τους Ουκρανούς να δείχνουν τους αυτονομιστές ως δράστες της κατάρριψης και τους Ρώσους να θεωρούν υπεύθυνο το Κίεβο για τις συνθήκες της τραγωδίας, ζητώντας να γίνει έρευνα.
 
Η αμερικανική θέση είναι, πάντως ξεκάθαρη, αφού το διάγγελμα του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα έδειξε με σαφήνεια τους φιλορώσους αντάρτες ως ενόχους, ρίχνοντας ευθύνες και στη Μόσχα για τον εξοπλισμό τους.
 
Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος που προήλθε από περιοχή που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές, λέγοντας με νόημα ότι οι τελευταίοι λαμβάνουν σταθερά από τη Μόσχα βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων βαρέων και αντιαεροπορικών όπλων.
 
Ο αμερικανός πρόεδρος έριξε «καρφιά» και προς το Κρεμλίνο σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τη δύναμη να περιορίσει τη βία στην Ουκρανία, αλλά επέλεξε να μην το κάνει. Παράλληλα, προειδοποίησε επίσης ότι η Ουάσινγκτον έχει τη δυνατότητα να επιβάλει και νέες κυρώσεις στη Ρωσία και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Λαϊόου Τιόνγκ Λάι δήλωσε από τη δική του πλευτά πως πιστεύει ότι η Ρωσία κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να διασφαλίσει μια ασφαλή δίοδο στο σημείο όπου κατέπεσε η πτήση MH17 και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα πτώματα θα ανασυρθούν γρήγορα από τα συντρίμμια. H Ουκρανία από την πλευρά της κάνει λόγο για “ακαταμάχητες αποδείξεις” σχετικά με την ανάμειξη των Ρώσων στο συγκεκριμένο γεγονός.

 

σχετικα αρθρα