current views are: 1

20 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση06:19

Ουκρανία: Στα χέρια των ανταρτών τα πτώματα των επιβατών του Boeing (Βίντεο)

Σε βαγόνια ψυγεία φορτώθηκαν δεκάδες πτώματα από το σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία. 

Δημοσίευση 06:19’
αρθρο-newpost

Σε βαγόνια ψυγεία φορτώθηκαν δεκάδες πτώματα από το σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία. 

Σε βαγόνια ψυγεία φορτώθηκαν δεκάδες πτώματα από το σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία. 

Την ίδια ώρα σάλος επικρατεί με τον προορισμό των πτωμάτων με δυτικούς αξιωματούχους να έχουν εκφράσει ανησυχία για το τι θα γίνει με τις σορούς των 298 ανθρώπων και τον ολλανδό υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει πως πως η χώρα του είναι «έξαλλη» με το άκουσμα ότι οι σοροί «σύρονται εδώ κι εκεί».

Η υπόθεση εξελίσσεται σε θρίλερ  καθώς σύμφωνα με εκπρόσωπο του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας φιλορώσοι αντάρτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας κάνουν ό,τι μπορούν για να κρύψουν στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι ρωσικοί πύραυλοι κατέρριψαν ένα μαλαισιανό αεροπλάνο. 

«Οι τρομοκράτες κάνουν τα πάντα για να κρύψουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή ρωσικών πυραύλων στην κατάρριψη αυτού του αεροσκάφους», δήλωσε ο Αντρίι Λισένκο σε συνέντευξη Τύπου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι αντάρτες έχουν απομακρύνει συντρίμμια και πτώματα από το σημείο της συντριβής με φορτηγά, επεμβαίνοντας σε έναν χώρο ο οποίος πρέπει να είναι ασφαλισμένος προκειμένου οι ερευνητές να έχουν μία πιθανότητα να προσδιορίσουν τι, και ποιος, προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους.

«Οι τρομοκράτες μετέφεραν 38 σορούς στο περιφερειακό νοσοκομείο (στο Ντονέτσκ). Για τα υπόλοιπα πτώματα, δεν γνωρίζουμε πού μπορεί να τα έχουν πάει», είπε ο Λισένκο.

Την ίδια ώρα όπως έγινε γνωστό η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία θα πιέσουν τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να διασφαλίσει ότι οι αυτονομιστές στην Ουκρανία θα επιτρέψουν στους ερευνητές ελεύθερη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής της πτήσης MH17 του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, ανακοίνωσε το γραφείο του γάλλου προέδρου.

“Ο πρόεδρος… μίλησε το πρωί με την κ. Άνγκελα Μέρκελ και τον κ. Ντέιβιντ Κάμερον“, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του προέδρου Φρανσουά Ολάντ. “Συμφώνησαν να απαιτήσουν από τον κ. Πούτιν σήμερα να διασφαλίσει ότι οι ουκρανοί αυτονομιστές θα επιτρέψουν στους εργαζόμενους στα συνεργεία διάσωσης και στους ερευνητές ελεύθερη και πλήρη πρόσβαση επιτέλους στο σημείο της καταστροφής του MH17 προκειμένου να εκπληρώσουν την αποστολή τους”.

“Αν η Ρωσία δεν λάβει αμέσως τα απαραίτητα μέτρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενεργήσει σύμφωνα με το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών που θα συνέλθει την Τρίτη”.

Βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά;

Αργά το μεσημέρι της Κυριακής ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών Αλεξάντρ Μποροντάι ανακοίνωσε πως βρέθηκαν «κάποια αντικείμενα που μπορεί να είναι τα μαύρα κουτιά» του μαλαισιανού αεροσκάφους. 

Είπε πως είναι έτοιμος να τα παραδώσει στους διεθνείς εμπειρογνώμονες που έχουν αναλάβει να προσδιορίσουν τις αιτίες της συντριβής, εξηγώντας πως οι αντάρτες «δεν έχουν ειδικούς για να τα αναλύσουν». 

 Δυτική «ομοβροντία» εναντίον Πούτιν για το Boeing

Η Μεγάλη Βρετανία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι αν αποδειχθεί ότι οι αυτονομιστές είναι πίσω από την κατάρριψη του τζετ των Μαλαισιανών Αερογραμμών η Ρωσία θα κατηγορηθεί για το γεγονός καθώς αποσταθεροποίησε τη χώρα.

«Εάν κάτι τέτοιο αποδειχτεί τότε θα πρέπει να είναι σαφές τι σημαίνει αυτό: Θα είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής αποσταθεροποίησης από τη Ρωσία ενός κυρίαρχου κράτους, με την παραβίαση της εδαφικής του ακεραιότητας, την υποστήριξη, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των κακοποιών πολιτοφυλάκων», ανέφερε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε άρθρο του που δημοσιεύει η εφημερίδα The Sunday Times.  

Ο βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε επίσης σφόδρα επικριτικός ως προς τους επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αργή αντίδρασή τους κατά του Κρεμλίνου. «Για πολύ καιρό υπήρξε μια απροθυμία από την πλευρά πάρα πολλών ευρωπαϊκών χωρών να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των όσων συμβαίνουν στην ανατολική Ουκρανία» αναφέρει ο Ντέιβιντ Κάμερον.
«Είναι καιρός δείξουμε τη δύναμή μας και πόσο μετράει η επιρροή μας. Οι οικονομίες μας είναι ισχυρές και η δύναμή τους αυξάνεται. Και όμως μερικές φορές συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε ανάγκη τη Ρωσία περισσότερο από ότι η Ρωσία μας χρειάζεται» αναφέρει ο βρετανός πρωθυπουργός.

 Όπως είπε ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλεν, μια σειρά περαιτέρω κυρώσεων είναι διαθέσιμες να χρησιμοποιηθούν κατά της Ρωσίας και κάλεσε τη Μόσχα να «αποσυρθεί από την Ουκρανία». 

«Υπάρχει μια σειρά άλλων κυρώσεων που μπορεί να επιβληθούν και να κόψουν τα περισσότερα δίκτυα σύνδεσης με τη Ρωσία. Αυτός (ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν) χρειάζεται το εμπόριο με τη Δύση και βασίζεται στο Σίτι του Λονδίνου», αναφέρει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Mail on Sunday καταλήγοντας: «Αν η Ρωσία είναι ο κύριος ένοχος, μπορούμε να αναλάβουμε περαιτέρω δράση εναντίον τους και να καταστήσουμε σαφές ότι αυτό το είδος του πολέμου είναι εντελώς απαράδεκτο», αναφέρει ο βρετανός υπουργός Άμυνας. «Εμείς δεν το ξέρουμε αν κάποιος είπε, ας ρίξουμε ένα πολιτικό αεροπλάνο. Αλλά πρέπει να το μάθουμε» συμπλήρωσε ο πολιτικός προϊστάμενος των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν την Κυριακή «απαράδεκτες» τις συνθήκες έλλειψης ασφάλειας στο τόπο όπου σημειώθηκε η κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών ενώ επανέλαβαν την έκκλησή τους για τη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων.

«Η περιοχή δεν είναι ασφαλής και υπάρχουν πολλές αναφορές για πτώματα που έχουν μετακινηθεί, για κομμάτια του αεροσκάφους που έχουν παρθεί από το σημείο όπου βρίσκονται. γεγονότα που συνοδεύουν μια πιθανή παραποίηση των αποδεικτικών στοιχείων», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζένιφερ Ψάκι. «Το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο και αποτελεί προσβολή για όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους καθώς επίσης είναι έλλειψη αξιοπρέπειας την οποία οφείλουμε στα θύματα» του αεροπορικού δυστυχήματος στην ανατολική Ουκρανία, συμπλήρωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Νωρίτερα και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ πλήρη πρόσβαση των ερευνητών στον τόπο της αεροπορικής τραγωδίας.


σχετικα αρθρα