current views are: 1

21 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση09:21

Αναχωρεί εντός της ημέρας το τρένο με τις σορούς από το Boeing (φωτό)

Την ώρα που η επιχείρηση ανάσυρσης των πτωμάτων από τον τόπο συντριβής του μαλαισιανού Boeing στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, επικρατεί χάος με τη μεταφορά πτωμάτων με βαγόνια-ψυγεία από τους αυτονομιστές. 

Δημοσίευση 09:21’
αρθρο-newpost

Την ώρα που η επιχείρηση ανάσυρσης των πτωμάτων από τον τόπο συντριβής του μαλαισιανού Boeing στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, επικρατεί χάος με τη μεταφορά πτωμάτων με βαγόνια-ψυγεία από τους αυτονομιστές. 

Την ώρα που η επιχείρηση ανάσυρσης των πτωμάτων από τον τόπο συντριβής του μαλαισιανού Boeing στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, θολό είναι το τοπίο γύρω από το τρένο-ψυγείο που μεταφέρει τις σορούς των θυμάτων.

Τα συνεργεία μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν ανασύρει 251 πτώματα και 86 τμήματα σορών, ενώ και δεύτερο τρένο με βαγόνια-ψυγεία έχει φθάσει στην περιοχή, σύμφωνα με την ουκρανική κυβερνητική επιτροπή έρευνας.

Όπως ανακοίνωσε η ουκρανική επιτροπή, το πρώτο τρένο που μεταφέρει τις σορούς 200 θυμάτων έχει παραμείνει στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Τόρεζ, διότι «τρομοκράτες εμποδίζουν την αναχώρησή του». 

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ολλανδικής ιατροδικαστικής ομάδας δήλωσε ότι το τρένο με τις σορούς θα αναχωρήσει αργότερα σήμερα για ένα τόπο όπου “θα μπορούμε να δουλέψουμε”.

Το τρένο αναχωρεί. Δεν ξέρουμε πότε και δεν ξέρουμε τον προορισμό. Λάβαμε μια υπόσχεση: αναχωρεί σήμερα”, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στο σιδηροδρομικό σταθμό της ανατολικής ουκρανικής πόλης Τορέζ.

“Αυτό που θέλω είναι να πάει το τρένο σε ένα μέρος όπου θα μπορούμε να δουλέψουμε. Και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, ιδιαίτερα των οικογενειών των θυμάτων”, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, με μάσκα στο πρόσωπο και συνοδευόμενοι από αντιπροσώπους του ΟΑΣΕ, οι ολλανδοί ερευνητές άνοιξαν τα πέντε βαγόνια της αμαξοστοιχίας τα οποία υποτίθεται ότι ψύχονταν, αλλά αυτό προφανώς δεν συνέβαινε, με αποτέλεσμα να αναδυθεί μια πολύ ισχυρή οσμή πτωμάτων σε αποσύνθεση η οποία έκανε μερικούς να παραπατήσουν, ακόμη και από τη συνοδεία των ανταρτών.

Μήνυμα Πούτιν στους αυτονομιστές

Την ίδια ώρα, ο ρώσος πρόεδρος φορώντας μαύρα ρούχα, σε δηλώσεις του κάλεσε τους αυτονομιστές να επιτρέψουν την πρόσβαση των διεθνών εμπειρογνωμόνων στον χώρο συντριβής του αεροσκάφους.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των διεθνών εμπειρογνωμόνων στον τόπο της τραγωδίας», τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πούτιν επανέλαβε ότι είναι πεπεισμένος ότι η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί, εάν η ουκρανική κυβέρνηση δεν είχε τερματίσει την εκεχειρία και δεν είχε επαναλάβει τις επιχειρήσεις κατά των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας. 

«Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει -και δεν έχει το δικαίωμα- να χρησιμοποιήσει αυτήν την τραγωδία για την επίτευξη εγωιστικών πολιτικών στόχων. Τέτοια γεγονότα δεν πρέπει να διχάζουν τους ανθρώπους, αλλά να τους ενώνουν», είπε.

Γιατσενιούκ: Το Boeing καταρρίφθηκε από επαγγελματίες

Πρόθυμη να παραδώσει σε διεθνείς εταίρους τον συντονισμό των ερευνών για τη συντριβή του Boeing των Malaysia Airlines είναι η Ουκρανία, αλλά το Κίεβο είναι πεπεισμένο πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από “επαγγελματίες”, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας.

“Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη. Ήταν ένα πυραυλικό πλήγμα, πιθανότατα από πύραυλο BUK-M1 (κατευθυνόμενο από ραντάρ πυραυλικό σύστημα SA-11). Είναι σαφές ότι το σύστημα αυτό δεν θα μπορούσαν να το λειτουργήσουν μεθυσμένοι φιλορώσοι τρομοκράτες. Υπήρχαν επαγγελματίες”, τόνισε ο Αρσένι Γιατσενιούκ.

Ποροσένκο: Να πάψουν οι μάχες στον τόπο συντριβής

Να διακόψουν τις επιχειρήσεις γύρω από τον τόπο της συντριβής του μαλαισιανού αεροσκάφους, ζήτησε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο από τις δυνάμεις του.

“Έδωσα τη διαταγή: σε ακτίνα 40 χλμ. από τον τόπο της τραγωδίας οι ουκρανοί στρατιωτικοί πρέπει να διακόψουν αμέσως τις επιχειρήσεις τους και να πάψουν να ανοίγουν πυρ”, δήλωσε ο Ποροσένκο.

Άμποτ: Η περιοχή συντριβής θυμίζει «καθαρισμό κήπου»

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας δήλωσε πως η περιοχή της συντριβής μοιάζει περισσότερο με “κήπο στον οποίο γίνονται εργασίες καθαρισμού” παρά με πεδίο εγκληματολογικής έρευνας, εκφράζοντας παράλληλα τη βαθιά του ανησυχία για το ότι οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αντάρτες εξακολουθούν να ελέγχουν την περιοχή.

Όπως είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή ο Τόνι Άμποτ, τη νύχτα συνομίλησε για πρώτη φορά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. 

“Είπε αυτά που ήθελα να ακούσω, φάνηκε συνεργάσιμος και τώρα πρέπει να υποστηρίξει τα λόγια του με πράξεις, θέλουμε να είναι τόσο σωστός, όσο ο λόγος του”, είπε ο Άμποτ.

“Δεδομένης της σχεδόν βέβαιης ενοχής των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία ανταρτών στην κατάρριψη του αεροσκάφους και έχοντας αυτούς τους ανθρώπους να ελέγχουν την περιοχή της συντριβής, είναι λίγο σαν να αφήνουμε εγκληματίες στον τόπο του εγκλήματος,” τόνισε ο Αμποτ αργότερα στους δημοσιογράφους.

Ο Αμποτ δήλωσε ότι συνομίλησε με πολλούς δυτικούς ηγέτες τις τελευταίες δύο ημέρες και διαπίστωσε “μια πιο αποφασιστική και πιο αυστηρή διάθεση”.

Συγκρούσεις στο κέντρο του Ντονέτσκ

Εν τω μεταξύ, σφοδρές συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού στο κέντρο του Ντονέτσκ, όπου αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στήλες καπνού και ισχυρές εκρήξεις.

Αρχηγός των φιλορώσων αυτονομιστών δήλωσε ότι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις προσπαθούν να εισβάλουν στο Ντονέτσκ και αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι είδε δύο τανκς των δυνάμεων των αυτονομιστών να κατευθύνονται προς τον σιδηροδρομικό σταθμό του Ντονέτσκ, ενώ κάτοικοι προσπαθούν να διαφύγουν από τη ζώνη των συγκρούσεων.

Το δημοτικό συμβούλιο της οποίας εξέδωσε ανακοίνωσε με την οποία καλεί τους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή των συγκρούσεων.

Η ανακατάληψη της πόλης, που αποτελεί προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών, είναι βασικός στόχος των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας δήλωσε πως ο στρατός δεν ευθύνεται για τις εκρήξεις.

“Υπάρχει δουλειά να γίνει για να καθαρίσουν οι προσβάσεις προς την πόλη, για να καταστραφούν σημεία ελέγχου που έχουν στήσει οι τρομοκράτες. Αν γίνονται εκρήξεις στο κέντρο της πόλης — δεν οφείλονται σε ουκρανούς στρατιώτες”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αντρίι Λισένκο.

“Έχουμε αυστηρές διαταγές να μην κάνουμε χρήση αεροπορικών επιδρομών και πυροβολικού στην πόλη. Αν γίνονται μάχες στην πόλη, έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχει εκεί μια μικρή ομάδα που έχει αυτο-οργανωθεί και πολεμάει με τους τρομοκράτες”, πρόσθεσε ο ουκρανός εκπρόσωπος.


σχετικα αρθρα