Πρόθυμη να παραδώσει σε διεθνείς εταίρους τον συντονισμό των ερευνών για τη συντριβή του Boeing των Malaysia Airlines είναι η Ουκρανία, αλλά το Κίεβο είναι πεπεισμένο πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από "επαγγελματίες", δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας.

Ο Αρσένι Γιατσενιούκ κάλεσε επίσης τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να καταλάβει ότι "έχει κάνει ήδη αρκετά".

Ουκρανία είναι έτοιμη να παραδώσει στους δυτικούς εταίρους μας το ρόλο του συντονισμού της έρευνας για την τραγωδία. Και η Ολλανδία θα μπορούσε να ηγηθεί αυτής της διαδικασίας", δήλωσε ο Γιατσενιούκ, καθώς είναι "η χώρα που είχε τα περισσότερα θύματα".

"Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη. Ήταν ένα πυραυλικό πλήγμα, πιθανότατα από πύραυλο BUK-M1 (κατευθυνόμενο από ραντάρ πυραυλικό σύστημα SA-11). Είναι σαφές ότι το σύστημα αυτό δεν θα μπορούσαν να το λειτουργήσουν μεθυσμένοι φιλορώσοι τρομοκράτες. Υπήρχαν επαγγελματίες", τόνισε.

"Βρήκαμε 272 σορούς, 251 είναι ήδη στο τρένο-ψυγείο. (...) Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε όλα τα πτώματα στο Άμστερνταμ" για να τους γίνει νεκροψία και σε όλους τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, πρόσθεσε ο Γιατσενιούκ.

Ο Γιατσενιούκ κατηγόρησε επίσης τον Πούτιν ότι παραδίδει όπλα στους αντάρτες που πολεμούν ενατίον των δυνάμεων του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία, λέγοντας ότι θα πρέπει να καταλάβει ότι "έχει κάνει ήδη αρκετά".

"Δεν περιμένω τίποτε από τη ρωσική κυβέρνηση. Προμήθευσαν όπλα, έστειλαν μαχητές. Ο Πούτιν θα πρέπει να καταλάβει ότι έχει κάνει ήδη αρκετά. Αυτή δεν είναι μια σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Είναι μια διεθνής σύγκρουση", δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός.

"Η Ρωσία βρίσκεται στη σκοτεινή πλευρά, στην πλευρά του διαβόλου", επεσήμανε.