Τη δέσμευση του Κοσόβου ότι η χώρα είναι έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα για το εμπόριο οργάνων, εξέφρασε η πρόεδρος Ατιφέτα Γιαχγιάγκα στον επικεφαλής της ειδικής ομάδας που ερευνά τους σχετικούς ισχυρισμούς.

Η πρόεδρος της βαλκανικής χώρας τόνισε ότι οι θεσμοί του Κοσόβου συνεργάζονται με την ειδική ομάδα ερευνών, ώστε να ενισχυθεί η τάξη και ο νόμος και να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις προς τη διεθνή δικαιοσύνη.

Η κ. Γιαχγιάγκα είπε ότι η Βουλή του Κοσόβου στήριξε τη συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου και ότι μόλις συγκροτηθούν οι θεσμοί θα επικυρωθεί η συμφωνία και θα προωθηθούν οι αναγκαίες νομικές και συνταγματικές αλλαγές για τη συγκρότηση του νέου ειδικού δικαστηρίου που θα εκδικάσει ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο Κόσοβο.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η διερεύνηση της έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία γίνεται αναφορά στο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων είναι ένας τρόπος για να ερευνηθούν ενδεχόμενα μεμονωμένα εγκλήματα και όχι απόπειρα να δικαστεί ο πόλεμος.

Ο κ. Ουίλιαμσον, στο πλαίσιο επίσκεψης στην Πρίστινα, ευχαρίστησε την πρόεδρο του Κοσόβου για τη στήριξη που παράσχει στην ειδική ομάδα ερευνών.