Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο επικεφαλής της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ ζήτησαν να τερματιστεί «η ισραηλινή επίθεση» εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

Στην πρώτη τους συνάντηση από την έναρξη την 8η Ιουλίου της ισραηλινής επιχείρησης εναντίον της Γάζας, οι δύο άνδρες ζήτησαν επίσης την άρση του αποκλεισμού του παλαιστινιακού θύλακα

Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο αξιωματούχο Σάεμπ Ερεκάτ, ο Άζαμ αλ Άχμεντ, αξιωματούχος της Φάταχ του κινήματος του Αμπάς, «θα μεταβεί στην Αίγυπτο» για συνομιλίες.

Το παλαιστινιακό κίνημα ζητεί επίσης να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο και την απελευθέρωση των παλαιστίνιων κρατουμένων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.

«Αυτές δεν είναι προϋποθέσεις, αλλά δεσμεύσεις τις οποίες πρέπει να τηρήσει το Ισραήλ», υπογράμμισε ο Ερεκάτ, καταγγέλλοντας «έναν πόλεμο που διεξάγεται, όχι εναντίον της Γάζας, αλλά εναντίον του συνόλου του παλαιστινιακού λαού, της συμφιλίωσής του και του σχεδίου των δύο κρατών», ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού.

Από την πλευρά της η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να τροποποιήσει την ειρηνευτική της πρόταση ώστε να συμπεριλάβει κάποιους από τους όρους της Χαμάς, όπως δήλωσαν τρεις αιγύπτιοι αξιωματούχοι.

«Η Αίγυπτος δεν έχει πρόβλημα να προσθέσει κάποιους από τους όρους της Χαμάς, με την προϋπόθεση ότι θα τους εγκρίνουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές», σημείωσε ανώτερος αιγύπτιος αξιωματούχος.