current views are: 2

21 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση17:20

Αυξάνονται δραματικά οι νεκροί στη Γάζα – Οι ΗΠΑ πιέζουν για λύση

Επτά ισραηλινοί στρατιώτες έχασαν σήμερα τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας στους 25 τον αριθμό των νεκρών από την πλευρά του Ισραήλ.

Δημοσίευση 17:20’
αρθρο-newpost

Επτά ισραηλινοί στρατιώτες έχασαν σήμερα τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας στους 25 τον αριθμό των νεκρών από την πλευρά του Ισραήλ.

Επτά ισραηλινοί στρατιώτες έχασαν σήμερα τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας στους 25 τον αριθμό των νεκρών από την πλευρά του Ισραήλ ενώ την ίδια ώρα, που ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων «καλπάζει», ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι μεταβαίνει στο Κάιρο για την εξεύρεση λύσης.

Στη Γάζα ο αριθμός των θυμάτων-στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά-αυξάνεται συνεχώς, έχοντας ήδη ξεπεράσει τους 560 και ενώ τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν σε πολλές βομβαρδισμένες περιοχές.

«Δυστυχώς περιμένουμε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στην Σεντσάγια που χτυπήθηκε την Κυριακή, ενώ οι βομβαρδισμοί σε κατοικημένες περιοχές συνεχίζονται», λέει στο newpost ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Μοχάνεντ Τζεράρ.

Μια 25μελής οικογένεια από την συνοικία Σεντσάγια ξεκληρίστηκε, όταν οβίδα έπληξε το σπίτι στο οποίο διέμεναν.

Όπως αναφέρει ο κ. Τζεράρ, το 90% των θυμάτων από την επίθεση είναι άμαχοι ενώ η πλειοψηφία των θυμάτων αποτελείται από παιδιά.«Στη Σεντσάγια την Κυριακή σκοτώθηκαν 73 άτομα, τα 65 είναι γυναίκες και παιδιά», λέει στο newpost.

Πιέζουν για λύση οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ανέλαβαν πρωτοβουλία για την εξεύερεση διπλωματικής λύσης. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, άρχισε μια διπλωματική πρωτοβουλία με σκοπό την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ τόνισαν την πρόκληση που παρουσιάζεται ώστε να βρεθεί μία λύση με σκοπό να δοθεί ένα τέλος στις βίαιες συγκρούσεις που μαίνονται για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και εξαιτίας των οποίων έχουν σκοτωθεί σχεδόν 600 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι.

«Ο στόχος είναι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνει γρήγορα και βεβαίως δεν θα είναι εύκολο, αλλά αυτός είναι ο στόχος», δήλωσε ένας αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Θα θέλαμε επίσης να ήταν η πιο ξεκάθαρη δυνατή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Εάν καταφέρναμε και τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια άμεση εκεχειρία σχετικά απαλλαγμένη από όρους, θα το δεχόμασταν αμέσως», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Κέρι προγραμματίζει να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν απόψε, ενώ αύριο, Τρίτη, θα συναντηθεί με Αιγυπτίους ανώτερους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων πιθανόν και με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι καθώς και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ ελ-Αραμπί, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. 

Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε νωρίτερα, ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται απέναντι στις επιθέσεις της Χαμάς, ωστόσο κάλεσε το Τελ Αβίβ να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους αμάχους.

«Θα θέλαμε από τους Ισραηλινούς να λάβουν ακόμη περισσότερα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών. Αυτό που η κλιμάκωση της βίας καθιστά σαφές είναι ότι το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει βήματα για την προστασία των πολιτών και θα συνεχίσουμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα απευθείας στους Ισραηλινούς», είπε ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί.

Νωρίτερα, ισραηλινό άρμα μάχης έβαλε με οβίδα εναντίον νοσοκομείου στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας σκοτώνοντας τουλάχιστον 4 ανθρώπους.


σχετικα αρθρα