current views are: 1

22 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση19:48

Με νέες κυρώσεις θα «χτυπήσουν» τη Ρωσία Ε.Ε. και ΗΠΑ

Να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στη Μόσχα μελετούν Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, εξαιτίας της στήριξής που αυτή παρέχει στους φιλορώσους αντάρτες στην Ουκρανία.

Δημοσίευση 19:48’
αρθρο-newpost

Να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στη Μόσχα μελετούν Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, εξαιτίας της στήριξής που αυτή παρέχει στους φιλορώσους αντάρτες στην Ουκρανία.

Να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στη Μόσχα μελετούν Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, εξαιτίας της στήριξής που αυτή παρέχει στους φιλορώσους αντάρτες στην Ουκρανία.

H Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει την Πέμπτη για ένα νέο κατάλογο προσωπικοτήτων και φορέων από τη Ρωσία σε βάρος των οποίων θα επιβάλλει στοχευμένες κυρώσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η βαρόνη Κάθριν Άστον.

«Αποφασίσαμε να επιταχύνουμε την προετοιμασία των στοχευμένων μέτρων που θα αποφασισθούν την επόμενη εβδομάδα» από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της Συνόδου τους στις Βρυξέλλες, δήλωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε στο περιθώριο μιας συνόδου με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έχει λάβει εντολή να προετοιμάσει στοχευμένες κυρώσεις στον τομέα της τεχνολογίας και στο στρατιωτικό τομέα».

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, οι κυρώσεις σε τομείς της ρωσικής οικονομίας οι οποίες εξετάζονται θα μπορούσαν επίσης να συμπεριλάβουν τις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές, βασικά αγαθά που έχουν διπλή χρήση —πολιτική και στρατιωτική— και τον τομέα της ενέργειας, κυρίως του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Αυτό χωρίς ακόμη να είναι ξεκάθαρο εάν θα πρόκειται για οικονομικές κυρώσεις του λεγόμενου «τρίτου επιπέδου», η υιοθέτηση των οποίων απαιτεί μια νέα σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Λίγο νωρίτερα, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε ότι συνεχίζει να επανεξετάζει τις κυρώσεις της εναντίον της Ρωσίας και προτίθεται να μελετήσει την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.

Η Ουάσιγκτον επίσης θα καλωσόριζε τη λήψη περαιτέρω βημάτων με στόχο να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, ειδικά από την Ευρώπη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ στους δημοσιογράφους.

«Η προθυμία μας να σκεφτούμε να επιβάλουμε επιπλέον κυρώσεις είναι κάτι που συνεχίζει να αποτελεί μια πιθανή επιλογή» είπε ο Έρνεστ.

Επιπλέον ο Λευκός Οίκος επισήμανε σήμερα ότι οι διεθνείς ερευνητές εξακολουθούν να χρειάζονται την «άμεση και πλήρη πρόσβαση» στο σημείο της συντριβής του Βoeing της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τις πληροφορίες ότι οι σοροί των θυμάτων μεταφέρονται στην Ολλανδία, ωστόσο επισήμανε ότι «δε νομίζω ότι έχουμε μέχρι στιγμής δει το επίπεδο της συνεργασίας με τους διεθνείς ερευνητές, το οποίο θα θέλαμε να δούμε».

Νέα στοιχεία κατά των αυτονομιστών ετοιμάζει η Ουάσινγκτον

Η αμερικανική κυβέρνηση, αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα αποδεικτικά στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών τα οποία θεωρεί ότι στηρίζουν τον ισχυρισμό της Ουάσιγκτον πως το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από έναν πύραυλο που ερρίφθη από περιοχή που ελέγχουν οι αυτονομιστές, ανέφερε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε δηλώσει ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θα παρουσιάσουν σήμερα αποδεικτικά στοιχεία που θα πιστοποιούν την θέση ότι οι φιλορώσοι αντάρτες φέρουν την ευθύνη για τη συντριβή του Boeing 777 στην ανατολική Ουκρανία.

«Πολυάριθμες αποδείξεις έχουν ήδη παρουσιαστεί και συνθέτουν μια αρκετά πειστική εικόνα» επισήμανε.

«Αξιωματούχοι των υπηρεσιών κατασκοπείας θα μιλήσουν αργότερα σήμερα και θα παρουσιάσουν περισσότερα στοιχεία και περισσότερες αποδείξεις» προσέθεσε ο ίδιος, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για την φύση αυτών των πληροφοριών.


σχετικα αρθρα