Οι αντικαθεστωτικοί στην Λιβύη, απέρριψαν την ειρηνευτική πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης, με την αιτιολογία,ότι δεν ανταποκρίνεται στο βασικό τους αίτημα, που είναι η παραίτηση του συνταγματάρχη Καντάφι.

Ενώ το σχέδιο αυτό έχει γίνει ήδη αποδεκτό από τον Καντάφι, οι αντικαθεστωτικοί διαφωνούν με την αναμόρφωση του συστήματος διοίκησης, που προτείνεται από την Αφρικανική Ένωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τον Επίτροπο Ειρήνης και Ασφάλειας της Aφρικανικής Ένωσης Ράμταν Λααμάμρα και στην οποία αναφερόταν λεπτομερώς το σχέδιο, ο οδικός χάρτης προβλέπει «την άμεση κατάπαυση των συγκρούσεων», τη διευκόλυνση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό και την έναρξη διαλόγου «μεταξύ των πλευρών» ενόψει μίας μεταβατικής περιόδου.

Στη μεταβατική περίοδο, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, θα πρέπει να γίνουν «οι απαραίτητες πολιτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την εξάλειψη των αιτιών της παρούσας κρίσης οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις νόμιμες προσδοκίες του λαού της Λιβύης για δημοκρατία, πολιτικές μεταρρυθμίσεις, δικαιοσύνη, ειρήνη και ασφάλεια, όπως και για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».

Όταν ο Λααμάμρα ρωτήθηκε αν συζητήθηκε η αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία απάντησε: «Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας υπήρξαν συζητήσεις με τον ηγέτη. Ομως δεν μπορώ να μιλήσω για αυτές, κατ' αρχάς διότι δεν πήρα μέρος και επιπλέον επειδή πρέπει να διαφυλάξω την εμπιστευτικότητά τους».

Ο Λααμάμρα πρόσθεσε εξάλλου ότι η Αφρικανική Ενωση υποστηρίζει ότι «δεν εναπόκειται σε καμία πλευρά, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικανικής Ένωσης, να αποφασίσει ποιος θα ηγηθεί της χώρας».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στη Μιζουράτα μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων του Καντάφι.

Παράλληλα η ενδεχόμενη κατάπαυσης του πυρός στην Λιβύη, θα πρέπει να πληρεί τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.

"Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός εάν δεν θα είναι συμβατή με όλα όσα περιέχονται στις αποφάσεις 1970 και 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εάν δεν θα είναι αποδεκτή από αυτούς που εκπροσωπούν την αντιπολίτευση στη Λιβύη, δηλαδή από το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο" ανέφερε ο κ. Χέιγκ.

"Ο,τιδήποτε διαφορετικό απ' αυτό θα λειτουργούσε ως προδοσία για το λαό της Λιβύης και ενδέχεται να χρησιμοποιείτο από το υπάρχον καθεστώς του Καντάφι που ήδη έχει ανακοινώσει δύο φορές κατάπαυση το πυρός αφότου ξεκίνησαν οι επιθέσεις της Δύσης και δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ", πρόσθεσε ο κ. Χέιγκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ιταλό ομόλογό του Φράνκο Φρατίνι.

Και οι δύο υπουργοί ανέφεραν ότι ο Καντάφι θα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία αμέσως.

"Η λιβυκή κατάπαυση του πυρός θα περιλαμβάνει και το πολιτικό στοιχείο της άμεσης αποχώρησης του Μουάμαρ Καντάφι" ανέφερε ο κ. Φρατίνι.