Έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα πραγματοποιηθεί στις 10 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας) έπειτα από αίτημα του μόνιμου αντιπροσώπου της Αιγύπτου, του μόνιμου αντιπροσώπου του Πακιστάν εξ ονόματος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, και του μόνιμου παρατηρητή του Κράτους της Παλαιστίνης. 

Η απόφαση που έχει υποβληθεί από την Παλαιστίνη καταδικάζει «τις γενικευμένες, συστηματικές και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών» που απορρέουν από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από τις 13 Ιουνίου στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, «ιδιαίτερα από την τελευταία στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας (...) κατά την οποία έγιναν τυφλές και δυσανάλογες επιθέσεις (...) που μπορεί να συνιστούν διεθνή εγκλήματα». 

Στην απόφαση ζητείται επίσης «να σταλεί επειγόντως μια ανεξάρτητη διεθνής ερευνητική επιτροπή» για να ερευνήσει σχετικά με τις παραβιάσεις αυτές και καλούνται οι ερευνητές να καταρτίσουν ένα κατάλογο «των παραβιάσεων και των εγκλημάτων που διαπράττονται» και «να ταυτοποιήσουν αυτούς που είναι υπεύθυνοι» ώστε να δικαστούν και να «μπει τέλος στην ατιμωρησία». 

Στο κείμενο ζητείται εξάλλου να τεθούν οι Παλαιστίνιοι υπό «άμεση διεθνή προστασία». Απευθύνεται έκκληση για «άμεση παύση των ισραηλινών στρατιωτικών επιθέσεων» και για «να μπει τέλος στις επιθέσεις εναντίον των αμάχων, περιλαμβανομένων και των ισραηλινών αμάχων». 

Στην απόφαση ζητείται επίσης από την Ελβετία, ως κράτος θεματοφύλακα των Συνθηκών της Γενεύης --θεμελιωδών κειμένων του ανθρωπιστικού δικαίου-- να οργανώσει επειγόντως μια διάσκεψη για την κατάσταση στα Κατεχόμενα Εδάφη. Μια επιστολή προς την κατεύθυνση αυτή, με ημερομηνία 9 Ιουλίου, έχει ήδη σταλεί στη Βέρνη από τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.