«Πονοκέφαλο» προκαλεί στις ρωσικές αρχές η άφιξη τουλάχιστον μισού εκατομμυρίου ουκρανών προσφύγων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις μάχες στα ανατολικά της χώρας τους.

«Από την 1η Απριλίου, περισσότεροι από 515.000 άνθρωποι έφτασαν στη νοτιο-ανατολική Ουκρανία. Τουλάχιστον το 80% αυτών βρίσκεται στις παραμεθόριες περιοχές», εξηγούσε ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης Κονσταντίν Ρομοντανόφσκι.

Η συνεχής ροή ουκρανών πολιτών από την έναρξη των μαχών στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία είναι μια πρόκληση για τις ρωσικές αρχές που θέλουν να δημιουργήσουν ένα κέντρο συντονισμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο προκειμένου να αποφορτιστούν οι επιβαρημένες περιοχές.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των 500.000 προσφύγων, περίπου 144.000 απευθύνθηκαν στις ρωσικές υπηρεσίες μετανάστευσης για να τους χορηγηθεί ειδικό καθεστώς, μεταξύ των οποίων 38.000 ζήτησαν άσυλο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας μετανάστευσης.

Απέναντι σε αυτό το κύμα προσφύγων, οι ρωσικές αρχές έχουν ανοίξει 400 προσωρινά κέντρα υποδοχής.

Αν το κόστος της υποδοχής των προσφύγων αντιμετωπιζόταν μέχρι τώρα από τον περιφερειακό προϋπολογισμό, η κυβέρνηση αποφάσισε να τους διαθέσει 74 εκατομμύρια ευρώ για να μπορέσουν να καλύψουν πρωταρχικές ανάγκες.