Διοικητής των ανταρτών επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν ένα σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων Buk (ή SA-11), το είδος των πυραύλων που η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι χρησιμοποιήθηκαν για να καταρριφθεί το αεροσκάφος της Malaysia Airlines.

Σε συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Αλεξάντερ Κοντακόβσκι, διοικητής της Ταξιαρχίας Βοστόκ, παραδέχθηκε για πρώτη φορά μετά τη συντριβή του αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία ότι οι αντάρτες πράγματι έχουν στην κατοχή τους το σύστημα πυραύλων.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι πύραυλοι ίσως να δόθηκαν στους αντάρτες από τη Ρωσία και θα μπορούσαν να έχουν σταλεί πίσω προκειμένου να μην υπάρχουν αποδείξεις της παρουσίας τους.

Πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών, οι αυτονομιστές περιαυτολογούσαν ότι είχαν αποκτήσει το συγκεκριμένο σύστημα πυραύλων. Έπειτα ωστόσο από το δυστύχημα η βασική οργάνωση των ανταρτών, η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, επανειλημμένα αρνήθηκε ότι είχε ποτέ στην κατοχή της τέτοια όπλα.

Ο Κοντακόβσκι κατηγόρησε την ουκρανική κυβέρνηση ότι προκάλεσε την ρίψη των πυραύλων που έπληξαν το αεροσκάφος, υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο είχε επίτηδες εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή, καθώς γνώριζε ότι οι πύραυλοι βρίσκονταν εκεί.

«Γνώριζα ότι ένας Buk προήλθε από το Λουχάνσκ. Εκείνη την εποχή μας είπαν ότι ένας Μπουκ από το Λουχάνσκ ερχόταν με τη σημαία της ΛΔΛ (σ.σ. Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, τη βασική οργάνωση ανταρτών που δρα εκεί). Για αυτόν τον Buk γνωρίζω. Άκουσα για αυτόν. Νομίζω ότι τον έστειλαν πίσω. Επειδή το έμαθα ακριβώς τη στιγμή που έμαθα ότι εκτυλίχθηκε αυτή η τραγωδία. Πιθανώς τον έστειλαν πίσω προκειμένου να απομακρύνουν τις αποδείξεις της παρουσίας του» δήλωσε.

O ίδιος πρόσθεσε: 

«Γνώριζαν ότι θα αναπτυχθεί εκεί και προκάλεσαν τη χρήση του ξεκινώντας μια αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός στόχου που δεν χρειάζονταν να πλήξουν, που τα αεροσκάφη τους δεν είχαν πλήξει για μια εβδομάδα. Και εκείνη την ημέρα, πραγματοποιούσαν εντατικές πτήσεις και ακριβώς τη στιγμή των πυρών, τη στιγμή που το πολιτικό αεροσκάφος πετούσε στον εναέριο χώρο, εκείνοι εξαπέλυσαν επιδρομές. Ακόμα και αν υπήρχε ένας Buk και ακόμα και αν ο Buk χρησιμοποιήθηκε, η Ουκρανία έκανε τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι θα καταρριπτόταν ένα πολιτικό αεροσκάφος».