Η εγκατάλειψη της προσπάθειας για επίτευξη μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας "θα σημαίνει την εγκατάλειψη κάθε ελπίδας για επανένωση του νησιού", δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ο Ντάουνερ κατά το διεθνές συνεδρίο GLOBAL RUSSIA BUSINESS MEETING 2011, που πραγματοποιείται στη Λεμεσό, κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει άλλη φόρμουλα από αυτή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που να μπορεί να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Επίσης, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη λύση δεν αρέσει σε όλους, προσθέτοντας ότι "κάποιοι μάλιστα την απεχθάνονται".

Στην ομιλία του, ο κ. Ντάουνερ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας η οποία θα επανενώνει το νησί.

Ανέφερε ότι "η επίλυση του κυπριακού προβλήματος καθίσταται δύσκολη λόγω της ιστορίας του νησιού και της έλλειψης εμπιστοσύνης και καχυποψίας που υπάρχει μεταξύ των δύο κοινοτήτων".

Είπε επίσης ότι σε κάποια θέματα έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ενώ κάποια άλλα αποδεικνύονται πολύ δύσκολα για την επίτευξη συμφωνίας, φέροντας ως παράδειγμα το θέμα του περιουσιακού.

Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να επιλυθεί στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προσθέτοντας ότι χώρες όπως η Ρωσία και οι συνεργάτες της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πάντα ενδιαφέρονταν για την επίλυση του προβλήματος και την επανένωση του νησιού.

Τέλος, ο Α. Ντάουνερ επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και στη συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας.