current views are: 2

24 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση19:20

Καταδίκη της Πολωνίας για τη μυστική φυλακή της CIA

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Πολωνία για τη μυστική φυλακή της CIA. 

Δημοσίευση 19:20’
αρθρο-newpost

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Πολωνία για τη μυστική φυλακή της CIA. 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Πολωνία, καθώς αποφάνθηκε ότι παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όταν επέτρεψε στη CIA να φυλακίσει δύο υπόπτους της αλ-Κάιντα σε πολωνικό έδαφος.

Την προσφυγή είχαν κάνει δύο άνδρες, ο γεννημένος στη Σαουδαραβική Αραβία Αμπού Ζουμπάινταχ, και ο σαουδάραβας υπήκοος Αμπντ αλ-Ραχίμ αλ-Νασίρι, οι οποίοι δήλωσαν ότι μεταφέρθηκαν μυστικά αεροπορικώς σε μια φυλακή η οποία διευθύνονταν από τη CIA μέσα σ’ ένα πολωνικό δάσος και υποβλήθηκαν εκεί σε μεταχείριση που ισοδυναμούσε με βασανιστήρια.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως η Πολωνία παραβίασε άρθρα της σύμβασης που αφορούν, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση των βασανιστηρίων, το δικαίωμα στην ελευθερία, καθώς και το δικαίωμα των μηνυτών να διεξαχθεί αποτελεσματική έρευνα για τις κατηγορίες τους.

Το ΕΔΑΔ έδωσε εντολή στην Πολωνία να καταβάλει στον αλ-Νασίρι 100.000 ευρώ ως αποζημίωση και στον Ζουμπάινταχ 130.000 ευρώ.

Η απόφαση αυτή ασκεί πίεση επί των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να αποκαλύψουν την αλήθεια για το παγκόσμιο πρόγραμμα φυλακίσεων υπόπτων της αλ-Κάιντα.

Οι ΗΠΑ έχουν παραδεχθεί την ύπαρξη του προγράμματός τους για μυστικές μεταγωγές και φυλακίσεις κρατουμένων στα χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αλλά ουδέποτε αποκάλυψαν ποιοι από τους συμμάχους τους φιλοξένησαν αυτές τις απόρρητες φυλακές.

 


σχετικα αρθρα