Ένα ακόμη βήμα προς τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης έγινε στο Ιράκ.

Το κοινοβούλιο της χώρας εξέλεξε τον κούρδο πολιτικό Φουάντ Μασούμ πρόεδρο της χώρας.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Σάλιμ αλ Τζουμπούρι ανακοίνωσε την εκλογή του Μασούμ, ο οποίος θα έχει το καθήκον να επιλέξει τον πρωθυπουργό του Ιράκ.

Το προφίλ του Μασούμ

Ο Μασούμ, το πλήρες όνομα του οποίου είναι Μουχάμαντ Φουάντ Μασούμ Χαουράμι, είναι ιδρυτικό μέλος της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK), διαδέχεται τον Τζαλάλ Ταλαμπανί που είναι πρόεδρος του Ιράκ από το 2005.

Γεννήθηκε το 1938, είναι γιος ενός σημαντικού ιερωμένου, όπως και ο προκάτοχός του Ταλαμπανί, ενώ και οι δύο άνδρες μεγάλωσαν στην ίδια πόλη και παραμένουν στενοί φίλοι ως σήμερα.

Αρχικά ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ιράκ, το οποίο εγκατέλειψε νωρίς για να προσχωρήσει στο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP) το 1964.

Ο Μασούμ υπήρξε επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων του KDP στο Ιρακινό Κουρδιστάν στο τέλος της δεκαετίας του 1960, ενώ είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του PUK.

Παράλληλα, ήταν μέλος της ομάδας που συνέταξε το ιρακινό σύνταγμα μετά την επέμβαση των ΗΠΑ στη χώρα το 2003 και το 2004 έγινε ο πρώτος πρόεδρος του μεταβατικού ιρακινού κοινοβουλίου.

 

TAGS