Πριν από μερικές ημέρες είχε επιθεωρηθεί το ισπανικό αεροσκάφος MD83 που είχε ναυλωθεί από την αεροπορική εταιρεία Air Algerie και είχε διαπιστωθεί ότι βρισκόταν "σε καλή κατάσταση".

Το αεροσκάφος McDonnell 83 της ισπανικής εταιρείας Swiftair "το γνωρίζουμε, είπε περάσει από τη Μασσαλία πριν από δυο-τρεις ημέρες", είπε στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της Γενικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας, Πατρίκ Γκαντίλ.

"Το είχαμε επιθεωρήσει και δεν βρήκαμε ουσιαστικά τίποτα, ήταν πραγματικά σε καλή κατάσταση", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Γκαντίλ, είχε εντοπιστεί μόνο ένα ασήμαντο πρόβλημα στο σύστημα πέδησης. "Ειλικρινά, μπορώ να σας εγγυηθώ ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με ό,τι μπορεί να συνέβη στα 31.000 πόδια", τόνισε. Η καλή κατάσταση του αεροσκάφους "δεν αποκλείει την πιθανότητα να συνέβη κάποια βλάβη, όμως αυτή δεν είναι η πρώτη μας υπόθεση", συνέχισε.

Όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή, στη Γαλλία πρόκειται να ξεκινήσει έρευνα για "ανθρωποκτονία από αμέλεια" για το αεροσκάφος που χάθηκε πάνω από το Μαλί και πιστεύεται ότι κατά πάσα πιθανότητα συνετρίβη στην περιοχή του Γκάο.