Την εκτίμηση ότι υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό ως αποτέλεσμα του νέου αναβαθμισμένου γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου διατύπωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος όπως σημείωσε μετά τις εκλογές στην Τουρκία αναμένεται να διαφανεί καλύτερα. 

Σχολιάζοντας στο ΡΙΚ την δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι υπάρχουν διαφορές στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την εισβολή των Ρώσων στην Κριμαία, ο κ. Χριστοδουλίδης παρέπεμψε στις δηλώσεις του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, που αντιπροσωπεύουν, όπως είπε, τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. 

Σε ερώτηση σχετικά με το τί ειπώθηκε στη χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον  Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντ. Έρογλου απάντησε ότι συζητήθηκαν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η μεθοδολογία που θα διέπει ενδεχόμενη τρίτη φάση των συνομιλιών. Όπως ανακοίνωσε η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επίπεδο διαπραγματευτών με στόχο να επιτευχθεί κάποια συμφωνία, πριν από την επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών στις δύο Σεπτεμβρίου. 

Σε ό,τι αφορά στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο εκπρόσωπος είπε ότι η συμφωνία επί της μεθοδολογίας είναι καθοριστικής σημασίας και η θέση αυτή αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και τα διάφορα κράτη που ενδιαφέρονται για το Κυπριακό.

 Καταλήγοντας ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι σε πολλά θέματα η πρώτη αντίδραση του Ντερβίς Έρογλου είναι αρνητική αλλά -με σωστή επιχειρηματολογία- η Λευκωσία πέτυχε να υποβληθούν προτάσεις επί όλων των θεμελιωδών θεμάτων.