Τουλάχιστον 62 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μαχητές, έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις που εδώ και 24 ώρες φέρνουν αντιμέτωπους το συριακό στρατό με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Χθες, Πέμπτη, η τζιχαντιστική οργάνωση εξαπέλυσε ταυτόχρονα επιθέσεις στις επαρχίες Ράκα, Χάσακα και του Χαλεπιού, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το οποίο βασίζεται σ' ένα εκτεταμένο δίκτυο ιατρικών πηγών, πολιτών και στρατιωτικών.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοιας έκτασης σύγκρουση ανάμεσα στο ΙΚ και το καθεστώς. Αμφότεροι πολεμούν εναντίον των ανταρτών, οι οποίοι μάχονται εδώ και τρία χρόνια για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Το ΙΚ, το οποίο ανακοίνωσε στα τέλη Ιουνίου την ίδρυση ενός ισλαμικού χαλιφάτου ανάμεσα στη Συρία και το Ιράκ, ελέγχει μεγάλες ζώνες σ' αυτές τις δύο χώρες και επιδιώκει να επεκτείνει την ηγεμονία του.

Στην επαρχία της Χάσακα, τουλάχιστον 21 τζιχαντιστές του ΙΚ σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε μια επίθεση αυτοκτονίας, μάχες και βομβαρδισμούς του στρατού, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Στην πόλη Χάσακα, τέσσερις καμικάζι πραγματοποίησαν επίθεση αυτοκτονίας μέσα στην έδρα του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, την οποία ακολούθησαν συγκρούσεις μέσα στο κτίριο.

Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων μέλη του κόματος Μπάαθ και φρουροί του κτιρίου. Στους νεκρούς περιλαμβάνεται ένας αξιωματούχος του Μπάαθ ο οποίος αποκεφαλίσθηκε με αιχμηρό αντικείμενο, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

 

TAGS