Τα «μαύρα κουτιά» του Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών που καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία, υπέστησαν ελαφρά ζημιά, αλλά αυτό δεν έχει επηρεάσει τα δεδομένα που έχουν καταγράψει, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ρωσίας (IAC).

«Στη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι οι καταγραφείς στοιχείων πτήσης έχουν υποστεί ελαφριά μηχανολογική ζημιά, η οποία δεν επηρέασε την ακεραιότητά τους», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής, η οποία είναι το εποπτικό όργανο που επιβλέπει τη λειτουργία της πολιτικής αεροπορίας.

Ακόμη, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως δεν υπάρχουν ενδείξεις επέμβασης στα δεδομένα των «μαύρων κουτιών», όπως ανέφερε και η προηγούμενη ανακοίνωση του Ολλανδικού Συμβουλίου Ασφάλειας, το οποίο συντονίζει τη διεθνή έρευνα για τα αίτια της συντριβής του Boeing. Η Ρωσία είναι μία από τις χώρες που μετέχουν στη διαδικασία εξέτασης των «μαύρων κουτιών».

Βρέθηκαν κι άλλες σοροί

Την ίδια ώρα, τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ένα τμήμα της ατράκτου του αεροσκάφους και οι σοροί κάποιων από τους επιβαίνοντες βρέθηκαν σε δασική περιοχή στον τόπο της συντριβής του.

«Βρήκαμε κάποιες σορούς χθες και μερικές σήμερα», δήλωσε στην εφημερίδα Sydney Morning Herald ο Μάικλ Μποκιούρκιβ, εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ.

Ο Μποκιούρκιβ επισκέφθηκε τον τόπο του δυστυχήματος στο Ντονέτσκ μαζί με εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, την Μαλαισία και την Αυστραλία.

«Το σημαντικότερο σήμερα είναι ότι βρήκαμε σε μία δασική περιοχή με πυκνή βλάστηση ένα τεράστιο τμήμα της ατράκτου. Πάλι βρέθηκε σε δασώδη περιοχή και ήταν σχεδόν από το πουθενά γιατί δεν υπήρχαν ενδείξεις, δεν υπήρχαν σπασμένα κλαδιά, τίποτα που να υποδηλώνει ότι τμήμα της ατράκτου είχε καταπέσει εκεί», δήλωσε στο δίκτυο ABC.

Η Αυστραλία θα στείλει επιπλέον 100 αστυνομικούς και μέλη των ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη που θα ενταχθούν στην υπό σύσταση διεθνή δύναμη ασφαλείας υπό την Ολλανδία με αποστολή την προστασία του σημείου συντριβής του Boeing, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ.

Οι αξιωματικοί της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας (AFP), ορισμένοι εκ των οποίων θα φέρουν οπλισμό, θα ενταχθούν στο άγημα των 90 αξιωματικών της δύναμης που βρίσκονται ήδη στο Λονδίνο αναμένοντας την έγκριση της συμφωνίας με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο από το κοινοβούλιο της χώρας.